Med til at skabe berømt sal i FNs hovedsæde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Fødselaren har sat sit præg på dansk designhistorie. Hun blev født i Shanghai og voksede op på Frederiksberg i København.

I 1947 blev hun optaget på Skolen for Boligindretning, som den verdenskendte møbelarkitekt Finn Juhl dengang var leder af. I studietiden bemærkede han den unge kvindes talent for farver, hvilket blev indledning til et tæt samarbejde og livslangt venskab frem til Finn Juhls død som 77-årig i 1989.

Allerede mens Marianne Riis-Carstensen skrev sit afgangsprojekt, blev hun tilbudt arbejde på Finn Juhls tegnestue i Nyhavn.

Den første store opgave blev at indrette salen til FNs Formynderskabsråd i verdensorganisationens nye hovedsæde i New York, der dengang var under opførelse ud til East River på Manhattan. Se mere på http://www.dac.dk/43300

Formynderskabssalen – eller Finn Juhl-salen, som den slet og ret bliver kaldt nu om stunder – stod færdig i 1952. Sammen med Jørn Utzons operahus i Sydney er den vel nok det fornemste eksempel på dansk kulturarv inden for arkitektur og design i udlandet. 

Hvad er FNs Formynderskabsråd? Se om det på

https://www.unric.org/da/information-om-fn/25951?start=4

Opgaven blev startskuddet til nogle store år på Juhls tegnestue, hvor Marianne Riis-Carstensen fik adskillige spændende opgaver. Sammen med Finn Juhl arrangerede hun senere udstillinger af dansk kunsthåndværk i både London og New York.

Hun maler stadig, og yndlingsfarven er turkis, som hun mener på perfekt vis forener det varme grønne med det kølige blå. Af og til bidrager hun i designprocesserne med reproduktion af Finn Juhls talrige produkter.

Marianne Riis-Carstensen fejrer den runde dag med sønnen Philip, svigerdatteren Annette, børnebørnene Sara og Thomas og det lille oldebarn, Nora.