En af de mest fremtrædende danske menneskeretsforkæmpere professor, dr.med. Bent Sørensen, – læge, forsker og humanist – døde søndag 30. juli 2017. Sammen med hustruen Inge Genefke var han ledende i at gøre arbejdet mod tortur til en dansk national og international mærkesag.
Bent Sørensen tog studentereksamen i fødebyen Fredericia og blev i 1976 udnævnt til professor i kirurgi ved Københavns Universitet . Han var frem til 1990 overlæge på brandsårsafdelingen på Hvidovre Hospital.
1984 valgtes han som formand for Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT), der var oprettet af hans senere hustru Inge Genefke. Det hedder i dag Dignity – Dansk Institut mod Tortur. Mere på https://dignityinstitute.dk
Bent Sørensen blev snart en topfigur i det internationale arbejde mod tortur bl.a. som medlem af FN’s komite mod tortur fra 1987 og Europarådets Komite til forebyggelse af Tortur fra 1989.
1999-2015 var han som formand for Parker-instituttets internationale rådgivende udvalg med til at gøre instituttet førende i forskning om de almindeligste gigtsygdomme og billeddiagnostisk dokumentation af tortur. Se vor fyldige omtale af ham, da han fyldte 90 i marts 2014, på
https://globalnyt.dk/content/et-liv-i-kampen-mod-tortur-bent-sorensen
Bent Sørensen var noget svækket efter en større hjerteoperation i 2008 og en ben-amputation i 2010, men trods dette både vinterbader – indtil for få måneder siden – og aktiv menneskeretsforkæmper til det sidste ikke alene mod tortur, men også til støtte for flygtninge og i retspolitikken. 2011 modtog han Retspolitisk Forenings hæderspris.
Bent Sørensen stiftede sammen med Inge Genefke – med økonomisk opbakning fra OAK Foundation – den almennyttige fond ATSF, Anti Torture Support Foundation, der støtter det globale arbejde mod tortur. Her var han aktiv til sin død. Mere på http://www.atsf.dk/ATSF/Danish.html
Hvert andet år uddeler fonden Inge Genefke-prisen til en international fremtrædende tortur-bekæmper. Se også
https://globalnyt.dk/content/inge-genefke-prisen-tildelt-argentinske-torturbekaempere
Se også meget mere om "Torturens Florence Nightingale" på
https://globalnyt.dk/content/stort-legat-til-inge-genefke
I 2012 udsendte journalist Preben Lund portrætbogen "En smerte så stor" – Et liv i humanismens og medicinens tjeneste" om Bent Sørensen som læge, forsker, humanist og tortur-bekæmper.
Irak-krigen
I 2011 udgav Bent Sørensen det lille skrift ”Begik Højesteret Statskup?” om grundlaget for beslutningen om Danmarks deltagelse i Irak-krigen. Dette var også temaet for en velbesøgt høring, som Bent Sørensen stod for på Christiansborg i marts 2013. Som opfølgning på høringen udsendte Bent Sørensen op til Folkemødet på Bornholm i 2013 skriftet ”Tavshedens mur”.
Heri tager han stilling til planerne om at en koalition af vestlige lande med USA i spidsen og uden et FN-mandat ville gribe militært ind i Syrien efter det forfærdende giftgas-angreb, som vakte bestyrtelse verden over.
En militær intervention uden et FN-mandat var i strid med folkeretten og FN-pagten, hed det. Tillige var – er – brug af danske militære midler i Syrien i strid med Grundloven, som Bent Sørensen grundigt dokumenterede.
I § 19,2 i Grundloven hedder det: ”Bortset fra forsvar mod væbnet angreb på riget eller danske styrker kan kongen ikke uden Folketingets samtykke anvende militære magtmidler mod nogen fremmed stat.” I
I forbindelse med at den ny grundlov skulle til folkeafstemning, blev det i februar 1953 fra Folketingets talerstol af forslagsordføreren netop forklaret, at ”Militære magtmidler kan kun anvendes som forsvar mod angreb eller som sanktioner i overensstemmelse med de Forenede Nationers pagt”.
Bent Sørensen blev født 8. marts 1924 i Fredericia og døde 30. juli 2017 på Herlev Hospital i København.
Der holdes mindehøjtidelighed for Bent Sørensen mandag d. 14. august kl. 14 i Domus Medica, Kristianiagade 12 på Østerbro i København.