Om Swaziland
Swaziland ligger som en enklave inde i Sydafrika.
Swaziland blev et britisk protektorat i 1902 og vandt sin selvstændighed i 1968. Forfatningen fra 1968 blev sat ud af kraft i 1973 som følge af en undtagelsestilstand, udskrevet af den daværende konge. Undtagelsestilstanden er stadig i kraft, og landet regeres af den nuværende enevældige konge Mswati den 3. og hans mor.
I foråret 2017 blev Swaziland kåret som verdens mest ulige land af Oxfam International.
Swaziland kæmper med en svag økonomi og store problemer på sundhedsområdet, hvor omkring en tredjedel af befolkningen er smittet med HIV/aids.
Afrikas sidste enevældige kongedømme, Swaziland, tager nu et afgørende skridt mod mere demokrati. Det sker, når partiet SWADEPA (Swazi Democratic Party) i slutningen af august afholder sin første kongres nogensinde. Partiet har været støttet af Socialdemokratiet i Danmark siden 2012.
Politiske partier eksisterer i en juridisk gråzone i Swaziland, som ganske vist har et parlament med valg hvert femte år. Men kandidater må kun stille op som enkeltpersoner, valgt i deres lokalområde, og kongen udpeger derudover flere af medlemmerne i parlamentets to kamre.
Kongen udpeger også regeringen og premierministeren, som dermed ikke holdes til ansvar over for parlamentet.
I løbet af de seneste år har 11 af medlemmer af parlamentet dog meldt sig under SWADEPAs faner.
Et arbejde, som det danske socialdemokrati er meget aktiv i at hjælpe med. Ud over arbejdet med at bygge organisationen op, er Socialdemokratiets indsats koncentreret om at hjælpe de valgte politikere med deres arbejde.
Det socialdemokratiske partnerskab er støttet af DIPD, Institut for Flerpartisamarbejde, der finansieres af Udenrigsministeriet.
Fra hemmelige møder til offentlig kongres
Det er første gang siden 1973, at der afholdes en politisk kongres inden for landets grænser, og på kongressen skal SWADEPAs vedtægter og politik vedtages officielt. Fra Danmark deltager Socialdemokratiets partisekretær, Jan Juul Christensen.