Kongen holdt en tale og få timer senere var fremtrædende advokat og aktivist skudt og dræbt

Thulani Maseko.


Foto: Swaziland United Democratic Front
Laurits Holdt

24. januar 2023

Det var ikke kun en stor del af danskerne, der sad foran fjernsynet lørdag aften, da en kamp under VM i herrehåndbold rullede over skærmen. Det gjorde en familie i eSwatini (som mange stadig kalder Swaziland) også. Hvad Thulani Maseko så sammen med sin kone og deres børn, ved vi ikke. Men en af hans naboer så fodboldkampen mellem de sydafrikanske storhold Kaizer Chiefs og Mamelodi Sundowns, fortalte han senere til den statskontrollerede avis Times of Swaziland.

Thulani Maseko sad i sofaen i sit lille hus i nærheden af Bhunya, som er en lille by lidt ude på landet. Ved 21-tiden blev familiehyggen knust, da en eller flere ukendte gerningsmænd skød Maseko tre gange – to gange i hovedet og en gang i kroppen. Han døde sandsynligvis på stedet.

Thulani Maseko blev 52 år og var advokat, menneskerettighedsaktivist og organisator. Og det var aktiviterne, der fik ham dræbt, mener hans kollegaer og allierede.

Han var en ledende kraft i kampen for demokrati og frihed i det lille kongerige, der ligger klemt inde mellem Mozambique og Sydafrika. Landet har omkring 1,2 millioner indbyggere og regeres af den enevældige konge Mswati III.

Blandt meget andet var han formand for Multistakeholder Forum (MSF) – en organisation af politiske partier, civilsamfundsorganisationer, som arbejder for demokratiske reformer i kongeriget.

Kongen ændrede i 2018 landets navn fra Swaziland til eSwatini. Det mente Maseko ikke, at kongen havde beføjelser til, og han lagde derfor sag an mod kongen.

Skulle have været til Folkemødet 2023

Morten Nielsen har i mange år været en central del af solidaritetsorganisationen Global Aktion, der traditionelt har haft sit fokus på landene i det sydlige Afrika. Han og Global Aktion, som tidligere Afrika Kontakt og endnu tidligere Sydafrika Kontakt, har i årtier samarbejdet med demokratibevægelsen i eSwatini. Han kendte Thulani Maseko.

En yngre Thulani Maseko. Foto: Swaziland United Democratic Front

”Jeg tror jeg mødte ham første gang i 2000, så jeg har kendt ham i mere end 20 år og mødt ham mange gange. Så jeg blev selvfølgelig ret chokeret over drabet.”

”Han var en en særlig type. Han var intellektuel og meget veluddannet. Den slags er der ikke så mange af i Swaziland. Så det betød, at han til forskel fra mange af de andre aktivister kunne tale til ambassadørerne og til andre landes regeringer. Han var også en af de få demokratiledere, som aldrig flyttede ud af landet.”

Global Aktion og nogle partnerorganisationen var i gang med at arrangere, at Thulani Maseko skulle besøge Bruxelles, København og en række andre europæiske hovedstæder i løbet af sommeren. I den forbindelse skulle han også have besøgt Folkemødet på Bornholm.

Kongens trusler

Flere medier skriver, at Maseko blev skudt gennem et vindue, mens personer, der kom til umiddelbart efter drabet, ifølge Morten Nielsen fortæller, at gerningsmændene sparkede døren ind og trængte ind i huset.

Politiet peger på ’kriminelle’ som gerningsmænd, men i demokratibevægelsen peger man på landets konge.

Bare timer før drabet havde kong Mswati holdt en tale, hvor han blandt andet sagde følgende om de aktivister, som udfordrer hans enevældige styre:

”Folk skal ikke fælde tårer og klage, når lejesoldater slår dem (aktivisterne, red.) ihjel.”

Han sagde også:

”Disse mennesker startede volden, men når staten så slår ned på dem på grund af deres handlinger, laver de en masse støj og beskylder kong Mswati for at bringe lejesoldater ind.”

Frontalangreb på menneskerettighederne

I juni 2021 udbrød der protester mod styrets undertrykkelse, politibrutalitet og manglen på rettigheder og demokrati. Protesterne var også antændt af frustrationer og desperation, som skyldes den omfattende corona-nedlukning af landet.

Politiet og militæret brugte, hvad de havde af magtmidler – for eksempel skarp ammunition og tåregas – mod demonstranterne.

Et frontalangreb på menneskerettighederne,’ kaldte Amnesty Internationals chef for det østlige og sydlige Afrika, Deprose Muchena, dengang myndighedernes handlinger.

To medlemmer af landets parlament blev også arresteret, da de krævede demokrati. Parlamentet er valgt, men har reelt ingen særlig indflydelse i landet.

Præsident Cyril Ramaphosa i Sydafrika, den store nabo mod syd, forsøgte at lægge pres på kongen, som gik med til at indlede dialog med oppositionen. Det er dog ikke blevet til meget reel dialog siden da.

Men det er også svært at have en dialog med en, der mener, at han er udpeget af Gud og som er enevældig, som Morten Nielsen udtrykker det.

Protesterne er fortsat, men foregår i dag mere i det skjulte, fortæller han videre.

Det skulle foregå fredeligt

Protesterne og modstanden mod kong Mswati III tager mange former. Der er bevæbnede grupper, som angriber politibetjente, og grupper, som forsøger at brænde bygninger og virksomheder, der tilhører kongen, ned. Og så er der grupper, som holder fast i fredelige midler.

Der var to mærkesager for Thulani Maseko, fortæller Morten Nielsen. For det første arbejdede han for, at landet skule have en en ny, demokratisk forfatning. Det vil blandt andet indebære, at politiske partier bliver gjort lovlige, hvilket de ikke er i dag. Det indebærer også, at monarken skal fratages sin enevældige magt – en magt, der mere eller mindre gør landet til kongens ejendom.

Den anden mærkesag var, at forandringen skulle ske fredeligt, og det står i skarp kontrast til fremgangsmåden i det meste af det sydlige Afrika, hvor frihedskampen blev udkæmpet med våben.

”En stor del af mange swaziers erindring om forandringer kommer fra den sydafrikanske kamp mod apartheid-styret. Så det at bruge våben og vold er en del af DNA’et i det sydlige Afrika. Det er en enormt voldelig del af verden.”

Det er første gang, at en demokratiaktivist er blevet myrdet på så direkte en facon, siger Morten Nielsen. Andre er døde eller blevet voldsomt svækket efter fængselsophold, hvor de muligvis har været udsat for tortur.

Sidste ord overlader vi til organisationen Swaziland United Democratic Front, hvor Thulani Maseko også var med i front. I en mail til Globalnyt skriver en talsperson:

”En helt er faldet, og vi er stadig i chok. Kampen fortsætter” Sætningen afsluttes ikke af et punktum, men af en knyttet næve-emoji.