Mange voldtægtsofre blandt flygtningene fra Myanmar

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Siden 25. august har  omkring 480.000 flygtninge krydset grænsen fra Myanmar til Bangladesh, hvor de lokale myndigheder og FN-organisationer kæmper for at følge med i byen Cox’s Bazar, som ligger i landets sydøstligste hjørne.

Flygtningene er medlemmer af Myanmars muslimske minoritet rohingyaerne, der er årevis er blevet forfulgt af sikkerhedsstyrkerne og nationalistiske grupper i landet.

Fra flygtningelejrene i Cox’s Bazar rapporterer FN’s organisation for migration, IOM, der leder FN’s indsats i området, at der er mange rapporter om seksuelle overgreb på flygtningene. Primært piger og kvinder men også drenge og mænd, skriver organisationen.

Organisationens læger har behandlet dusinvis af kvinder, der har været udsat for voldtægt, siden 25. august. Men antallet af rapporterede sager, siger dog meget lidt om omfanget af problemet, siger organisationens leder William Lacy Swing:

“Denne ekstreme form for vold og overgreb er underrapporterer i selv de mest velfungerende samfund. Så i situationer som her, hvor sociale systemer og beskyttelser er brudt sammen, er der endnu flere forhindringer for at ofrene kan søge hjælp.”

I flygtningelejrene har Al-Jazeera talt med unge kvinder, der fortæller, at soldater fra Myanmars militær står bag nogle af voldtægterne men om det er enkeltstående tilfælde eller en del af en bevidst strategi foreligger der ingen oplysninger om. Der har dog i de seneste uger været flere rapporter om at soldater begår voldtægter i de berørte områder i Myanmar.