I “Uden tvivl er tro farlig. Fundamentalismens psykologi” gennemgår John Rosenstock fundamentalistiske bevægelser og deres tilhængere inden for de store verdensreligioner og de politiske ideologier nazisme og kommunisme.
Bogen forklarer de psykologiske mekanismer, der får mennesker til at tilslutte sig fundamentalistiske bevægelser og som kan få dem til at udføre onde handlinger i god tro.
I anledning af udgivelsen interviewes den nu 76-årige forfatter om bogen i årets Bogforum i Bella Center, scene 2, fredag d. 10. november kl. 17.45.
Den truede gruppe
”En gruppes oplevelse af at føle sin eksistens eller sine værdier truet er centrum i al fundamentalisme”, påpeger John Rosenstock.
For fundamentalisten er hans identitet som fundamentalist den dominerende identitet og den, der fylder mest i hans selvopfattelse: ”Jeg er Jehovas Vidne, jeg er bosætter, jeg er salafist. Så når min gruppe trues, er det mig selv, der trues på livet”.
Rosenstock understreger, at ”fundamentalisten ser sig selv som det godes repræsentant, der forsvarer sig mod det onde”.
Angst generaliserer
Oplevelsen af at føle sig truet fører til angst, og det er et velkendt psykologisk fænomen, at angst generaliserer: Den spreder sig fra sin genstand til genstande, der ligner.
Fundamentalisten føler, at alle er imod ham, men det virker også den anden vej: Når der f.eks. har været et jihadistisk terrorangreb, bliver folk bange for muslimer i almindelighed.
Ny tilgang, nye spørgsmål
I modsætning til den traditionelle politisk-økonomiske tilgang til radikalisering og fundamentalisme stiller Rosenstock med sit social-psykologiske perspektiv følgende spørgsmål:
Hvorfor bliver nogle mennesker fundamentalister? Hvilke psykologiske mekanismer får mennesker til at tilslutte sig en fundamentalistisk bevægelse? Er alle fundamentalister terrorister? Er de sindssyge? Hvad får folk til at konvertere? Hvad er tidlige tegn på radikalisering? Hvordan ser det ud med fundamentalistiske bevægelser i Danmark?
Fællestrækkene
Bogen beskriver fundamentalistiske bevægelser og deres tilhængere inden for kristendom, jødedom, islam, hinduisme, buddhisme, kommunisme og nazisme, og deres fællestræk påvises på tværs af ideologierne.
Blandt fællestrækkene er en angivelig bogstavtro tilgang til nogle hellige skrifter, patriarkalske værdier, modstand mod kunst og kultur, ringe tolerance over for seksuelle minoriteter og andre mindretal samt troen på, at ens egen gruppe vil sejre til sidst efter et endeligt opgør mellem det gode og det onde.
Bogen er udgivet på forlaget U Press – www.upress.dk
Forfatteren kan kontaktes på tlf. 31 62 76 80.
Her Rosenstock-indlæg i serien “Fortællerhjørnet” på
https://globalnyt.dk/content/father-john-kim-larsen-og-anne-linnet
Fortællerhjørnet – 2016
Fra juli til december 2016 præsenterede Globalnyt 55 historier fra nogle af de lande, som vi til daglig beskæftiger os med i nyhedsredaktionen.
Det er nedslag i dansk udviklingsbistands historie og danske firmaer og organisationers arbejde i udviklingslandene.
Vi inviterede danske bistandsarbejdere, journalister, eks-politikere, kommentatorer og alle andre med noget på hjerte til at fortælle selvoplevede historier fra verdens udviklingslande.
Bistandsveteranen Peter Sigsgaard stod for indsamlingen af historierne og planlægningen af serien.
Her vor omtale af Rosenstock, da han fyldte 70 år i 2011, på
https://globalnyt.dk/content/ms-veteran-blir-70