Hvordan gør man? Hvordan beskriver man journalisten, der har skabt Globalnyt?
Hvordan kan man give et dækkende billede af en ildsjæl, der gjorde udviklingsstof til sit speciale, der utrætteligt skrev om dansk og internationalt udviklingssamarbejde som ingen anden i dansk presse og som mod alle odds gjorde en gratis nyhedstjeneste levedygtig?
Det gør man ikke sådan lige. For Jesper Søe, der nu runder de 70, passer ikke ind i en færdig ramme. Han er helt sin egen – en af de mest vidende og respekterede u-landsjournalister og en mand med meninger, som han ikke ulejliger sig med at pakke ind.
Hvem andre end Jesper Søe kunne finde på at etablere en nyhedstjeneste, der gratis kunne hentes ned på nettet – kun med teknisk hjælp fra en 15-årig nevø?
Det var i august 2003, at U-landsnyt.dk så dagens lys. Ene mand sad Jesper i sit lille kontor/soveværelse i Snekkersten og lagde u-landsstof, som ingen andre bragte, på nettet.
Han mente, at han måtte sikre en kanal for dansk og internationalt udviklingssamarbejde, da antallet af journalister, der seriøst beskæftigede sig med stoffet, var skrumpet ind.
Der skulle være mere relevant og lødig information om udviklingsforhold. Uden den ville opbakningen bag den danske udviklingsbistand forsvinde, mente han – og mener stadig.
Derfor ville han have, at U-landsnyt.dk skulle lykkes. Og hans ihærdighed belønnedes.
Da foreningen kom til
I 2007 var det slut med enmands-tjenesten. Jesper Søe bad 25 u-landskyndige venner og kollegaer – størsteparten journalister – om at gå med i en forening, som skulle stå for udgivelsen af U-landsnyt.dk og være med til at sikre tjenestens fortsatte liv.
Alle sagde de ja, og alle har de på forskellig vis bidraget til at få etableret en selvstændig redaktion bemandet med frivillige.
Jesper Søe fortsatte som ankermanden. Uden ham ville babyen U-landsnyt.dk ikke være vokset til dagens Globalnyt med tre ugentlige nyhedsbreve med lønnede deltids redaktionssekretærer og tre specialredaktioner – et fornemt kvalitetsprodukt.
Som Kristeligt Dagblad skrev, da Jesper Søe fyldte 60 år: Nyhedstjenesten har efter sine første fire år markeret sig som den mest besøgte, uafhængige og pålidelige danske kilde til viden om udviklingslandene og udviklingsbistanden på internettet.
Jesper Søe ved, at den respekt, der står om Globalnyt, er en respekt for redaktionens arbejde, for dens journalistiske kvalitet, for gode bloggere, for dens uundværlige kalender og navnestoffet.
Han alene kan ikke tage hele æren og gør det heller ikke. Han ved, at mange dedikerede har lagt og lægger frivillig arbejdskraft i U-landsnyt.dk/Globalnyt, og at deres indsats er helt nødvendig. Men påskønnelse rutter han ikke med.
Den 1. maj trak Jesper Søe sig tilbage fra posten som ansvarshavende, men det var ikke helt farvel til Globalnyt og u-landsjournalistik. Han har bare droslet ned og holder fortsat et vågent, kvalitetskontrollerende øje med nyhedstjenesten. Sin nyhedstjeneste…
Nairobi-prisen
Jesper Søe begyndte sin u-lands-odysse umiddelbart efter at være uddannet som journalist på Lolland-Falsters Folketidende i 1971. Han rejste til Afrika året efter for at blive freelance journalist.
Efter nogle år på Danmarks Radio og Ritzaus Bureau kom han i 1978 til Kristeligt Dagblad, hvor han tog initiativ til en særlig side med nyheder fra den tredje verden, som snart udviklede sig til et egentligt tillæg – det eneste faste u-landstillæg herhjemme dengang som nu (det udkom i 12 år, men blev skrottet af KD i 1999). Til hans store harme.
Fra Kristeligt Dagblad gik turen til Danida, hvor Jesper Søe var redaktør af tidsskriftet Udvikling – et job han røgtede med omhu og en nidkærhed, der huskes af mange freelancejournalister og som også tærede på hans egne kræfter. Efter 10 år (1992-2002) sagde han farvel og gik snart efter på efterløn.
Da han havde samlet nye kræfter gik han i gang med at etablere nyhedstjenesten U-landsnyt.dk.
Jesper Søe har været med til at stifte u-landsjournalisternes forening Nairobi-klubben, og i 2006 fik han kollegernes største anerkendelse, da han modtog Nairobiprisen for at sætte U-landsnyt.dk i verden.
Også NGOerne så en værdi i nyhedstjenesten og tildelte ham deres nye Initiativpris som den første i 2009.
Priserne var kærkomne. Mange havde nemlig ment, at Jesper Søes projekt var dødfødt og rystet på hovedet af ham.
Men ikke fritidspædagog Vibeke Eriksen. Hun har været og er hans trofaste støtte – også når hun ikke forstår hans ageren. De har holdt sammen i 44 år og blev lovformeligt gift i 2004.
Selv har han sammenlignet initiativet med en brumbasse: ‘Brumbassen er skabt, så den ikke kan flyve. Men det ved den ikke, og den flyver så…”.
Jesper Søe er fyldt 70 år. Så han er pensionist. Men det ved han ikke, så han er stadig Mr. Globalnyt.
Her om, hvorfor Jesper Søe var så harm over nedlæggelsen af Kristeligt Dagblads u-landstillæg – læs mere her
Velkommen til reception
Jesper Søes 70 års fødselsdag og 10-året for foreningen Globalnyt festligholdes ved en reception i Café Mellemrummet, Ravnsborggade 11 på Nørrebro i København. Den finder sted onsdag den 22. november 16.00 – 17.45. Alle er velkomne.