Regeringen nedsætter sammen med et bredt flertal af Folketingets partier en ytringsfrihedskommission, som skal vurdere ytringsfrihedens rammer og vilkår. Kommissoriet og kommissionens sammensætning er nu på plads, og arbejdet kan gå i gang.
Kommissionen skal beskrive ytringsfrihedens rammer og generelle vilkår i Danmark, den historiske udvikling af ytringsfriheden her i landet og de samfundsforhold, som har væsentlig betydning for dens vilkår.
Kommissionen skal inddrage erfaringer fra andre lande, ligesom den skal se på, om internationale strømninger påvirker ytringsfrihedens udfoldelse i Danmark.
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) siger:
”Friheden til at ytre sig er en af de vigtigste forudsætninger for vores demokrati og samfund. Derfor skal vi sikre os, at rammerne for den frie debat, som vores samfund bygger på, er stærke nok. Det kan vi kun gøre, hvis vi har et solidt fundament at stå på, og det får vi med Ytringsfrihedskommissionens arbejde.”
VLAK-regeringen meddelte allerede i regeringsgrundlaget fra november 2016, at man ville nedsætte en sådan kommission.
Regeringen offentliggjorde i april et udkast til kommissorium for Ytringsfrihedskommissionen. Der har siden været drøftelser mellem regeringen og aftalepartierne herom og om kommissionen sammensætning. Det hele er nu på plads, så man kan påbegynde arbejdet.
Det skal afsluttes inden udgangen af 2018. Resultaterne skal danne grundlag for en politisk debat om ytringsfrihedens udfoldelse i Danmark.
I kommissoriet hedder det bl.a., at medlemmerne skal drøfte, om grænserne for ytringsfriheden er præcise nok, ligesom kommissionen skal beskrive den historiske udvikling.
Formand for kommissionen bliver Nils Bernstein, der er tidligere direktør for Nationalbanken. Blandt medlemmerne er også tidligere kulturredaktør på Jyllands-Posten Flemming Rose og Jacob Mchangama, der er direktør i tænketanken Justitia.
Kommissionens sammensætning:
Formand
Tidl. direktør for Nationalbanken, Nils Bernstein
Øvrige medlemmer
- Ledelsesrådgiver, dr. phil. Bodil Due, Aarhus Universitet
- Professor, ph.d. Jens Elo Rytter, Københavns Universitet
- Professor, ph.d. Rune Stubager, Aarhus Universitet
- Chefredaktør Jakob Nielsen, Altinget
- Direktør, dr. jur. Jonas Christoffersen, Institut for Menneskerettigheder
- Seniorforsker Flemming Rose, Cato Institute
- Direktør Jacob Mchangama, Justitia
- Sekretariatschef Vibe Klarup, Hjem til alle alliancen
- Forskningschef, ph.d. Vibeke Borberg, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
- Samfundsdebattør og foredragsholder Anna Libak
Kulturminister Mette Bock (LA) har samtidig udpeget et nyt Medienævn for de næste tre år. Professor Thomas Riis er formand
Det nye nævn sidder fra 1. januar 2018 til 31. december 2021, skriver kulturministeriet i en pressemeddelelse.
Medienævnet behandler ansøgninger om mediestøtte og fører tilsyn med, at tilskudsmodtagere overholder loven. Blandt dem er Globalnyt.
“Det nye medienævn er bredt sammensat, og medlemmerne har hver især stærke kompetencer inden for hver deres felt, herunder bl.a. mediemarkedet, forretningsudvikling og mediernes demokratiske funktion. Derfor er jeg også sikker på, at det nye nævn har den ekspertise, der er nødvendig for at forvalte og fordele mediestøtten til de trykte og skrevne digitale nyhedsmedier bedst muligt,” siger Mette Bock, der før sin ministertid var en meget aktv u-landsordfører for sit parti.
Det nye Medienævn består af:
• Professor, dr. jur., Thomas Riis (formand)
• Professor (MSO) Ida Willig
• Økonomidirektør Peter Nordgaard
• Direktør Trine Nielsen
• Lektor Anna B. Holm
• Direktør for Dansk Journalistforbund Linda Garlov
• Forstander og forlagschef Mathias Bruun