Gode arbejdsforhold, jobsikkerhed for arbejderne og dermed øget produktivitet. Det er det centrale indhold af den aftale, de to store arbejdsmarkedsorganisationer i Burundi har indgået.
Både arbejdsgivere og arbejdstagere betegner aftalen – en såkaldt MoU (Memorandum of Understanding) – som “meget vigtig for det fremtidige samarbejde på arbejdsmarkedet”.
I fælles interesse
“Aftalen vil løse mange af de problemer, vi har haft. Hidtil har arbejdere og arbejdsgivere opfattet hinanden som fjender, så det er i høj grad i fælles interesse at have denne sociale dialog om arbejdsforholdene,” siger Tharcisse Gahungu, præsident for landets største lønmodtagerorganisation, COSYBU (Confédération des syndicats du Burundi).
Generalsekretæren for arbejdsgiverorganisationen AEB (Association des Employeurs du Burundi), Nzisabira Gaspard, udtrykker også stor tilfredshed med aftalen.
“Den formaliserer det uformelle samarbejde, vi har haft hidtil. Nu har vi et godt redskab til fælles initiativer, og vi håber, vi kan styrke samarbejdet på alle niveauer – fra toppen til fabriksgulvet,” siger Nzisabira Gaspard fra arbejdsgiverne.
Aftalen forpligter parterne til at arbejde for sikkerhed i ansættelsen, og den nævner både arbejdernes velbefindende og virksomhedernes konkurrence-evne. Desuden indeholder den også passusser om arbejdsmiljø, overenskomster og konfliktløsning.
Parterne opretter samtidig et fælles råd, som skal medvirke til at forbedre den sociale dialog, og som kan spørges til råd i tilfælde af uoverensstemmelser.
Overenskomster og ny lov
Det er et håb fra begge parter, at aftalen kan føre til en dialogkultur på arbejdspladserne – og dermed egentlige overenskomster og mulighed for at løse uenigheder gennem forhandling.
Ikke mindst lægger aftalen op til, at de to parter i fællesskab skal styrke lobbyvirksomheden over for regeringen med det formål at få revideret arbejdsmarkedslovgivningen. Forventningen er, at hvis arbejdsmarkedets parter kan blive enige om indholdet af en ny lov, så må regeringen gå med ind i samarbejdet.
Arbejdet med en revision af arbejdsmarkedsloven begyndte i 2015, og på de seneste møder i år er parterne gået i detaljer om regler i forbindelse med urimelige afskedigelser.
Desuden har aftalen en betydning på det politiske plan. Situationen i landet har været voldelig og ustabil, siden præsident Nkurunziza fik tiltusket sig en tredje periode som præsident. Aftalen viser, at arbejdsmarkedets parter rykker tættere på hinanden under det politiske kaos, som hersker i Burundi.
Dansk initiativ
Den indgåede aftale i Burundi er kommet i stand med dansk støtte. Dansk Industri og Ulandssekretariatet har i fællesskab faciliteret arbejdet teknisk, rådgivningsmæssigt og finansielt.
Det er sket i forbindelse med et større social dialog-projekt i hele Østafrika. Her arbejdes der i fire lande på at indgå aftaler – eller forbedre allerede indgåede aftaler. Det gælder i Zanzibar, Tanzania, Rwanda, Kenya og Uganda.
I Burundi skal den nye MoU-aftale tages op til revision i 2022.
Læs om social dialog-projektet i Østafrika her.