Burundi ramt af en serie af terrorangreb

1024px-view_of_bujumbura
Stemningsbillede fra Bujumbura, Burundis hovedstad indtil 16. januar 2019. Byen er stadig landets økonomiske hovedstad.
Foto: Mheidegger (Hubert Schonberg)/CC BY-SA 3.0
Gerd Kieffer-Døssing

22. september 2021

Mandag aften blev Bujumbura, den største by og tidligere hovedstad i Burundi, rystet af en række eksplosioner, der dræbte mindst fem personer og sårede op mod 100 andre. Angrebet bestod af to granateksplosioner på en busholdeplads i centrum og en tredje eksplosion, der ramte et lokalt marked et andet sted i byen, skriver Reuters.

Angrebet var blot det sidste i en række af angreb, der i de seneste dage har ramt det lille østafrikanske land.

Søndag aften eksploderede en granat i en bar i hovedstaden Gitega, mens den internationale lufthavn i Bujumbura blev beskudt lørdag, uden dog at nogen kom til skade.

Kendte og ukendte gerningsmænd
Mens rebelgruppen RED-Tabara har taget ansvaret for angrebet mod lufthavnen lørdag, er det stadig uvist, hvem der står bag de seneste angreb.

I en udtalelse fra landets indenrigsministerium blev de skyldige refereret til som ”uidentificerede terrorister”, og ministeriet lovede at ville igangsætte ”en grundig efterforskning for at eliminere disse navnløse kryster-terrorister”. Det skriver ATP ifølge Al-Jazeera.

RED-Tabara opstod i 2011 og har base i nabolandet DR Congos South Kivu-provins. Gruppen er en af de mest aktive oprørsgrupper i Burundi og gennemfører med mellemrum angreb i landet. Gruppen er imod landets regeringsparti, som ifølge RED-Tabaras talsperson er et ”kriminelt system, der dræber [og] udplyndrer landet”. Det skrev Voice of America sidste år i forbindelse med et andet af gruppens angreb.

Evariste Ndayishimiye overtog præsidentposten fra Pierre Nkurunziza, der døde i juni 2020.