Myter om milliarder
Lyt til alle afsnittene i serien her og læs om Aske Helweg Krarups overvejelser undervejs i arbejdet med podcasten.
3. Sammenhængen mellem udviklingsbistand og migration
4. Menneskerettigheder og udviklingsbistand
Her er nogle af de overvejelser, jeg har gjort mig bag mikrofonen – om kildevalg, vinkling og de ting, som ikke kom med.
Lad mig starte med at sige: Jeg elsker de første 30 sekunders klip med Thomas Ravn-Pedersen! Jeg synes virkelig det sætter scenen for det her afsnit! Når det så er sagt, så kan man diskutere Ravn-Pedersens rolle i afsnittet.
Jeg har i hele produktionen forsøgt at lave en meget skarp opdeling mellem ekspertkilder (forskere og eksperter der VED noget), partskilder (politikere og interessenter der MENER noget) og erfaringskilder (mennesker der har OPLEVET noget). Man kan argumentere for, at Ravn-Pedersen, som nok er en blanding af partskilde og erfaringskilde, til dels bliver brugt som ekspertkilde i dette afsnit. Jeg spekulerer over, om man måske kunne have opdelt det lidt skarpere.
En pointe, jeg rigtig gerne ville have frem i afsnittet, er rettet til NGO-miljøet. I efterbølgen af den engelske rapport “finding frames”, opfattede jeg, at der opstod en myte om, at de mange negative fremstillinger af forholdene i ulande medfører, at folk ikke tror, at bistand hjælper, og at de derfor holder op med at give penge.
Som Stig Fog gør rede for i afsnittet, så er det ikke rigtigt. Man donerer ikke nemlig ikke penge med sin logik. Det var vigtigt for mig at understrege. Jeg afviser absolut ikke, at der kan være negative konsekvenser af den katastrofe-betonede kommunikationsform, som fastholder danskerne i et forældet billede af ulandene. Men nedgang i donationer til velgørende arbejde er ikke en af dem.
P.S. Jeg er selv gammel phoner og herfra skal der lyde et stort skulderklap til dem, der har NGO-branchens måske allerhårdeste job.