Hvert år dør 40 millioner mennesker af såkaldte ikke-smitsomme sygdomme (NCD) som diabetes, kræft og hjerte-kar sygdomme. Det er en global prioritet at tackle den massive udfordring på området og nå FN’s verdensmål om netop at reducere for tidlige dødsfald med en tredjedel inden 2030. På trods af det mangler der stadig investeringer på området, og derfor afholder Danmark sammen WHO en konference om emnet i København fra 9-11. april.
Ikke smitsomme sygdomme hæmmer økonomisk udvikling
For tidlig død forårsaget af kroniske sygdomme som hjerte-og karsygdomme, der fører til hjerteanfald og slagtilfælde, kræft, diabetes og kroniske respiratoriske sygdomme udgør en af de største globale sundheds- og udviklingsudfordringer, da de ofte dræber mennesker på et tidspunkt, hvor de er mest produktive i arbejdsstyrken.
Kroniske sygdomme rammer både rige og fattige lande, men byrden forårsaget af disse sygdomme stiger uforholdsmæssigt blandt lavere indkomstlande og har en enorm indvirkning på den økonomiske vækst.
Globale partnerskaber for globale løsninger
Den globale dialog vil gøre status over de fremskridt, der er gjort siden 2011 til finansiering af nationale svar på udfordringen med ikke smitsomme sygdomme.
Konferencen vil også fremvise gode eksempler på, hvordan man tilpasser offentlige og private interesser for at fremskynde indsatsen for forebyggelse og kontrol af ikke smitsomme sygdomme. På et ungdomsinnovationslaboratorium i margin af konferencen vil 20 talentfulde unge fra 16 lande samarbejde om at skabe innovative ideer og løsninger, som kan bidrage til at lukke finansieringshullet for kroniske sygdomme.
Dialogen som konferencen danner rammerne for er det første globale multistakeholdermøde for at diskutere det nuværende finansieringslandskab og demonstrere synergier mellem finansiering af ikke smitsomme sygdomme og bredere bestræbelser på at styrke sundhedssystemerne mod universel sundhedstjeneste og sundhed for alle.