På et netværksmøde i maj 2018 arrangeret af Ulandssekretariatet udvekslede fagforeningskvinder fra MENA-landene (Mellemøsten og Nordafrika) erfaringer og ikke mindst sejre i deres arbejde for ligestilling og imod seksuel vold.
De 10 MENA-deltagere på mødet er engageret i ligestillingskampen, men mødets overskrift, #metoo, var faktisk et nyt begreb for flere. Ifølge Suad Mohamed Mubarak fra Bahrain har det en helt naturlig forklaring:
”Når jeg søgte på #metoo i Bahrain, var siderne om emnet simpelthen blokerede. Så det var først på udenlandsrejser, jeg fandt ud af, hvor meget metoo-kampagnen fylder overalt i verden. Men vi har meldt os ind i kampen, og i fagforeningsregi har vi blandt andet lavet en kampagne, der hjælper kvinder med at anmelde seksuel chikane på arbejdspladsen,” fortalte Suad Mohamed Mubarak, der er forkvinde for børne- og kvindekomiteen i landsorganisationen GFBTU.
Faglig organisering understøtter ligestillingen
Meldingen var den samme rundt om bordet, hvor flere kunne melde, at faglig organisering er et vigtigt skridt for ligestilling:
”I Marokko er arbejdsgivere ofte modvillige, når vi organiserer de kvindelige arbejdere. Derfor får vi adgang via besøg, hvor vi skal arbejde med sundhedsforhold på arbejdspladsen, og så bruger vi reelt det meste af tiden på at snakke om ligestilling, faglige rettigheder og seksuel vold,” fortalte Maryam Bouallal, der er bestyrelsesmedlem i dem marokkanske landsorganisation UMT.
I Jordan er mange kvinder aktive i fagbevægelsen, og de bruger derfor det faglige engagement som rambuk i kampen mod seksuel chikane. Ifølge Rana Abu Lauha kan stærke fagforeninger være med til at forhindre overgreb:
”Når kvinder melder sig ind i fagforeningerne, kan vi nå dem med oplysninger om deres rettigheder og om hvordan de skal reagere, hvis de f.eks. udsættes for seksuelle overgreb. Før lukkede mange sig inde med en skamfølelse, hvis de blev udsat for noget,” sagde Rana Abu Lauha, der er forkvinde for landsorganisationen GFJTU’s ligestillingsudvalg.
Suad Mohamed Mubarak fra Bahrain er enig:
”For mange kvinder er det skamfyldt at anmelde seksuel vold, og når de så ovenikøbet ofte bliver beskyldt for at have inviteret til overgreb, bliver det endnu værre. Stærke faglige fællesskaber, hvor kvinderne kan få moralsk, følelsesmæssig og juridisk hjælp, hjælper dem til at åbne op,” fortalte hun.
Rampelys hjælper
Tunesien er kommet langt i kampen mod sexchikane og #metoo-kampagnen kører ”i den tunesiske version” på 10. år, ifølge Wassila Drida, der er regional koordinator i landsorganisationen UGTT:
”Da vi begyndte at bruge Facebook omkring 2007/08 var seksuel chikane faktisk noget af det første, folk begyndte at diskutere. Derfor er det blevet noget, vi taler langt mere åbent om end tidligere,” fortalte hun. På ligestillingsområdet betegner hun Tunesien som et foregangsland i den arabiske verden, men det betyder ikke, at seksuel chikane er et overstået kapitel:
”Derfor har UGTT og andre organisationer lavet en oplysningskampagne, der bl.a. handler om de overgreb, som nogle mænd mener, de har ret til at begå – bl.a. på arbejdspladser og i offentlige transportmidler,” fortalte hun. Kampagnen skal sikre, at kvinder også beskyttes mod de krænkelser, nogle mænd begår fordi de simpelthen ”føler sig bedre.”
Kampagnen består bl.a. af to videoer, der viser, hvordan mænd begår seksuelle krænkelser på arbejdspladsen og i offentlige transportmidler.
Suad Mohamed Mubarak er inspireret af kampagnen, fordi kvinders oplevelse af krænkelser ofte overses.
”Enhver handling enten verbal eller fysisk som virker nedtrykkende eller krænkende på offeret vurderer vi som sexchikane eller seksuel krænkelse – det handler kun om ofrets oplevelse af det og ikke intentionen hos krænkeren,” konkluderede fagforeningslederen fra Bahrain.
De arabiske kvinder er medlemmer af fagbevægelsens Arabisk-Danske Ligestillingsnetværk, der blev dannet i 2013 som en del af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP).
Netværket er organiseret af Ulandssekretariatet i samarbejde med FIU-Ligestilling – med deltagelse fra Dansk Metal, Serviceforbundet, HK, 3F og Finansforbundet. Kvinderne i netværket kommer fra Danmark, Egypten, Tunesien, Bahrain, Jordan, Marokko, Libyen og Palæstina. Formålet er at fremme ligestillingen på arbejdsmarkedet. Besøget i Danmark var et tæt pakket program – bl.a. med møder i lokale fagforeninger, i Hillerød kommune og i Folketinget.