Malis valg var præget af vold

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Der lød talrige opfordringer fra både opposition og regering til vælgerne om at benytte sig af deres ret til at stemme, da Mali søndag gik til valg.

Siden det seneste valg i 2013 har Mali været præget af et oprør fra tuaregernes side samt en trussel fra islamistiske militante grupper.

I flere dele af landet blev valgsteder angrebet og valgtilforordnede truet – selv om der var sat 30.000 soldater og politifolk ind for at sørge for sikkerheden på valgdagen, skriver netavisen.

I den nordlige Timbuktu-region blev stemmebokse sat i brand, da bevæbnede mænd ankom til byens rådhus med beskeden:

”Gud kan ikke lide valg”.

Det oplyser en lokal embedsmand.

Foreløbig føring til IBK

Malis præsident, Ibrahim Boubakar Keita, der er bedre kendt under tilnavnet IBK, har taget føringen ved optællingen af stemmer efter søndagens præsidentvalg i landet. Det viser de første resultater fra det vestafrikanske land, siger hans talsmand ifølge flere medier.

Det ser imidlertid ikke ud til, at præsidenten kan genvinde magten i første valgrunde. Efter alt at dømme kommer han ikke op over de 50 procents vælgeropbakning, der skal til for at vinde i første valgrunde og undgå at skulle ud i en anden valgrunde, siger talsmanden ifølge Africa News.

Hvis der kommer en anden og afgørende valgrunde, skal den holdes 12. august.

Præsidenten er én ud af i alt 24 kandidater, der stiller op til posten som landets øverste politiske leder. Hvis IBK bliver genvalgt, vil det være hans anden og sidste embedsperiode.

Den førende oppositionskandidat, Soumaila Cisse, har afvist det foreløbige resultat og har krævet, at stemmesedlerne nogle steder tælles om.

Ved det seneste valg i 2013 mødtes IBK og Keita i anden valgrunde, hvor Keita led nederlag.