Kampen for tros- og religionsfrihed løftes af nyt initiativ

22320032050_9579631acf_b
Laurits Holdt

Retten til tros-, tanke- og religionsfrihed har længe været en ’forældreløs rettighed’, som ikke har fået samme prioritet som de øvrige menneskerettigheder, mener Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling.

Alt imens en stadig større andel af Jordens befolkning oplever, at netop denne rettighed krænkes enten af staten eller af f.eks. naboer og lokalsamfundet, har internationale instanser som EU og FN i årevis søgt at sætte øget fokus på området. 

Det har ifølge organisationen understreget behovet for nogle værktøjer, der helt konkret kan anvendes til at fremme tros- og religionsfrihed, højne vidensniveauet og ændre holdninger med henblik på at modarbejde diskrimination og skabe råderum for et mangfoldigt civil samfund.

Læringsmateriale på nettet

Og nu skal en ny platform være med til at løfte initiativet fra tanke til handling. Under et netværk bestående af nordiske, kirkelige organisationer lanceres platformen ’forb-learning.org’ – hvor ”forb” står for Freedom of Religion and Belief”, som frit lægger materiale om tros- og religionsfrihed tilgængeligt.

”Vi har i de seneste år set, at religion og religiøse aktører får større og større opmærksomhed, og vi får alle sammen øjnene op for betydningen af religion – på godt og ondt. Men det skærper også behovet for en fælles forståelse for vigtigheden af tros- og religionsfrihed,” fortæller Peter Blum Samuelsen, sekretariatschef hos Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling, som er blandt de danske organisationer i samarbejdet. 

Ønsket er, at alt fra menneskerettighedsaktivister og ngo’er til diplomater og politikere i FN, EU og lande hvor tros- og religionsfriheden er under pres kan bruge materialet som afsæt for en kvalificering af deres arbejde i kampen for tros- og religionsfrihed. 

Svensk og norsk støtte

Initiativet er blevet gjort muligt på baggrund af støtte fra det svenske udenrigsministerium og fulgt op med en bevilling på 24 millioner NOK fra det norske udenrigsdepartement over de næste tre år.

”Heldigvis oplever vi, at platformen allerede er blevet taget godt imod og bruges bredt af civilsamfundsorganisationer, parlamentarikere og embedsfolk. Også i nogle af de lande i Asien og Afrika, hvor udfordringerne med tros- og religionsfrihed er særligt aktuelle,” siger Filip Buff Pedersen, som er konsulent med ansvar for tros- og religionsfrihed hos DMRU. 

Han understreger, at det nordiske netværk har et bredt spektrum af samarbejdspartnere på tværs af religiøse og ikke-religiøse tilhørsforhold.

I alt har mere end 40 organisationer verden over tilsluttet sig platformen med ønske om at bruge materialet. De 40 organisationer tæller både humanistiske, muslimske og kristne organisationer, ligesom EU har inddraget det i sin træning og uddannelse af diplomater. 

”Det er vigtigt at huske, at tros- og religionsfrihed ikke kun handler om at beskytte religiøse minoriteters rettigheder, men er et spørgsmål om selve vores ret til tanke, samvittigheds- religions- og livssynsfrihed. På den måde er det en central demokratisk hjørnesten,” fortæller Filip Buff Pedersen.     

Ifølge det uafhængige Pew Research Center lever mere end 70 procent af Jordens befolkning i områder, hvor deres tros- og religionsfrihed i høj eller meget høj grad begrænses. 

Om FORB-learning

Læringsplatformen blev lanceret i samarbejde med FN’s særlige rapportør for tros- og religionsfrihed i Genevé i forbindelse med FN’s menneskerettighedsråds samling i marts 2018. 

Det norske Udenrigsdepartement støtter projektet «Empowering agents of change for Freedom of Religion or Belief» med 24 millioner NOK over tre år. I tillæg til videreudvikling af læringsplatformen indeholder samarbejdsaftalen konkrete indsatser i lande med særlige behov.

Materialet er blevet anvendt i træningen af medarbejder i Svenske kommuner, Danmarks Udenrigsministerium, den Europæiske Udenrigstjeneste og dennes afdeling for udviklingssamarbejde. 

Europa Parlamentets Intergroup for Freedom of religion or belief and religious tolerance anbefaler i deres årlige rapport forsat brug af læringsplatformen. 

Se mere på Forb-learning.org