Jørgen Estrup gjorde i sin politiske beretning til FN-forbundets netop overståede landsmøde i Helsingør det klart, at niveauet for dansk udviklingsbistand er blevet stærkt reduceret siden vedtagelsen af FNs Verdensmål i september 2015.
Niveauet svarer nu til det af FN fastlagte minimum på 0,7 procent af vor bruttonationalindkomst (BNI). Det er det laveste i årtier.
“Fra FN-forbundet har vi specielt peget på den helt uholdbare reduktion, som er sket i den multilaterale bistand via FN’s organisationer”, hed det. Og videre:
“Tommelfingerreglen for fordelingen mellem bilateral (direkte dansk) og multilateral bistand var 50/50 i 1990’erne, men siden er den multilaterale bistand faldet støt bortset fra et kortvarigt stop i 2013-14 (under S-R-SF-regeringen, red.)”.
“Med en ny opgørelsesmetode udgør den multilaterale bistand godt 29 procent i 2017, og heraf er ca. halvdelen bistand via EU” (dvs. andelen til FN-systemet kan være nede på ca. 15 pct, red.) konstaterede Estrup og fortsatte:
“Ud fra mange synspunkter – herunder aktuelt flygtninge- og migrationsproblemerne i Mellemøsten og Afrika – er en sådan udsultning af FN’s organisationer uacceptabel”.
“Men også for realiseringen af Verdensmålene er bistanden til FN-systemet afgørende. Det er FN, som har hovedansvaret for at holde tempo og retning frem mod målet om bæredygtig udvikling i 2030. Og det er også i FN-regi, at det nødvendige samspil mellem regeringer, erhvervsliv og civilsamfund skal sikres”.
“På den baggrund er det meget positivt, at regeringen i sin nyligt offentliggjorte plan: ʻRegeringens udviklingspolitiske prioriteter 2019’ lægger op til: ʻStyrkelse af de multilaterale institutioner’ i overensstemmelse med Verdensmålene (mål 16), herunder specielt FN. Dette kan forhåbentlig vende en lang negativ trend for dansk multilateral bistand og dermed styrke FN’s muligheder for at løfte 2030-dagsordenen”.
“For at sikre, at Danmark nationalt lever op til sine forpligtelser, må man håbe, at Folketinget og regeringen snarest i fællesskab påtager sig det nødvendige ansvar. Verdensmålene og bæredygtig udvikling bør være en naturlig del af det løbende lovgivningsarbejde i tæt samarbejde med erhvervsliv, civilsamfund og hele det danske samfund”, lød det videre.
Læs hele Jørgen Estrups omfattende politiske beretning til FN-forbundets landsmøde 2018 hos FN-forbundet
Se også Globalnyts navneomtale af valget til FN-forbundets bestyrelse