Milliardaftale mellem Danish Crown og Alibaba møder hård kritik

oeivind
Forfatter billede

Slagterikoncernen Danish Crown har netop underskrevet en milliardaftale med verdens største net-handelsselskab, kinesiske Alibaba.

Aftalen indebærer, at det Alibaba-ejede selskab Win-Chain de kommende fem år køber alle de varer, som Danish Crown producerer på koncernens nye fabrik nær storbyen Shanghai. Ifølge Danish Crown, er der tale om ugentlige leverancer på 250 tons grisekød og aftalen har en foreløbig værdi på minimum 2,3 milliarder kroner.

Danish Crown vil slagte grisene i Danmark og derefter sende kødet til den nye fabrik i Kina, hvor det skal pakkes og herefter sælges til de kinesiske forbrugere. Og den model møder hård kritik fra Greenpeace, som mener at Danmark med aftalen kommer til at betale et stor miljøregning på vegne af de kinesiske forbrugere.

Foto: Screenshot fra Twitter

 
“Det er en særdeles ikke-bæredygtig praksis, som Danish Crown her skruer op for. Når man sejler frossent kød i store mængder til Kina, står Danmark tilbage med forureningen i form af blandt andet ammoniak i luften, zink i jorden, kvælstof i vores fjorde og sprøjtegift i drikkevandet. Det er under al kritik, at Danmark på den måde skal agere kødfabrik for hele verden og lade vores miljø og natur betale prisen for kinesernes bacon og pølser,” siger Kristian Sloth, som er landbrugspolitisk rådgiver hos Greenpeace Danmark.

Hos Danish Crown afviser man kritikken fra Greenpeace.  

“Hvis ikke Danish Crown havde grebet den her ordre, så havde nogle andre gjort det. De danske slagterier er i absolut front, når det gælder bæredygtig produktion. Når det kommer til klimapåvirkning, er vores pakke formentlig verdens bedste,” siger pressechef for Danish Crown Jens Hansen i nyhedsmediet Nordjyske.

Danish Crown får opbakning fra direktør i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen, som kalder kritikken fra Greenpeace “helt skæv” og understreger, at Danmark er blandt de bedste lande i verden til at producere klimaeffektivt grisekød.

Danish Crown har haft et tæt samarbejde med Alibaba Group, siden de to virksomheder i august 2017 underskrev en aftale om salg og markedsføring af Danish Crown produkter på den digitale platform T-Mall. Det samarbejde udvides fra sommeren 2019 med et langt bredere udbud af produkter, som alle vil blive forarbejdet og pakket på Danish Crowns nye fabrik i Pinghu udenfor Shanghai.

Foto: Screenshot fra Twitter

“Det er fantastisk for Danish Crown at kunne indgå en så stor og omfattende aftale med Win-Chain og Alibaba-Group. Med et slag bliver vores produkter tilgængelige på både Win-Chains digitale platforme og i de Alibaba-ejede supermarkedskæder i hele Shanghai-regionen,” siger Jais Valeur, der er Group CEO hos Danish Crown.

Fabrikken bliver på 17.000 kvadratmeter og er bygget til årligt at kunne producere op til 14.000 tons forædlede produkter til først og fremmest de over 80 millioner mennesker, der bor i Shanghai-området, men i mindre grad også til resten af Kinas befolkning på knap 1,4 mia. mennesker, skriver Danish Crown på sin hjemmeside.