Fødselaren blev student fra Odense Katedralskole efter at have kæmpet længe med sin ordblindhed. Hun læste først teologi, men skiftede i 2001 til socialvidenskab på Roskilde Universitetscenter (RUC), hvorfa hun tog sin eksamen i 2007.
Efter en række fremtrædende jobs kom hun i februar 2014 til netværket KVINFO som direktør indtil 1. januar 2017. KVINFO formidler forskning og oplysning om køn, ligestilling og etnicitet.
I dag er hun stifter af og direktør for iværksættervirksomhederne Groes og Divers, der bor i et ombygget autoværksted i Københavns nordvestkvarter. Før sommerferien lykkedes det at sikre fondsstøtte til det første større projekt i Divers, “Boss Ladies”. Det skal nedbryde kønsbarrierer i valget af uddannelse og sætte spot på de udfordringer piger f.eks. møder, når de søger ind i håndværksfag på arbejdspladser som ofte er mandsdominerede.
Danmark mangler håndværkere i dag, men det er ikke nødvendigvis en let vej for pigerne.
Hvis Nina Groes vil finde inspiration til kampen for ligestilling, kan hun vende blikket mod i sin families historie. Hendes farmor, Lis Groes, var ikke kun en af landets første kvindelige ministre, hun var også mor til ni børn i løbet af 14 år.
Hendes drivkraft og insisterende kamp for at opnå balance i familieliv og arbejdslivet er den dag i dag en stor inspiration for barnebarnet, da kampen mod stereotype opfattelser, vanetænkning og fordomme ifølge Berlingske ligger Nina Groes stærkt på sinde.
Lis Groes døde af lungekræft i 1974, mens hun stadig var en afholdt og dynamisk formand for Forbrugerrådet.
Mere om Nina Groes og andre i KVINFO på https://globalnyt.dk/content/nina-groes-forlader-kvinfo
Nina Groes er gift med folketingsmedlem og tidl. trafikminister Magnus Heunicke (S). Sammen har de to døtre på ti og 13. For to år siden flyttede familien fra Næstved til Østerbro i København for at få bugt med forældrenes tidskrævende pendling mellem bopælen i den sydsjællandske købstad og arbejdspladsen i hovedstaden.