Hvad betyder Trump for amerikansk bistand?

screen_shot_2018-11-25_at_14
USA´s præsident Donald Trump underskrev i oktober den såkaldte BUILD Act, som etablerer en ny og stærkere og finansieringsinstitution for udviklingslande.
Foto: OPIC
Forfatter billede

Knap to år efter Donald Trumps indsættelse, er det endnu ikke lykkedes præsidenten at gennemføre sine varslede nedskæringer i udviklingsbistanden.

USA´s bistandsbudget for 2018 blev vedtaget i Kongressen tilbage i marts, og ser meget anderledes ud end Det Hvide Hus kunne have tænkt sig.

Trumps budget havde ellers lagt op til enorme besparelser på udviklingsbistanden, herunder en halvering af USA´s fødevarebistand og en 25 procents reduktion af landets bidrag til globale sundhedsindsatser.

Sådan er det ikke gået. Ikke endnu i hvert i fald. Og det så faktisk altid tvivlsomt ud, ikke mindst fordi amerikansk bistand historisk har nydt bred opbakning hos såvel Demokrater som Republikanere i Kongressen; USA er stadig verdes største donor af udviklingsbistand.

Men hvor meget yder USA egentlig i bistand og hvordan adskiller landet sig fra øvrige donorer i et historisk perspektiv?
Erik Lundsgaarde, seniorforsker ved DIIS, vil til arrangementet den 3. december give nogle bud på, hvad der kendetegner USA som donor.

Selv om de overordnede budgetrammer for udviklingsbistanden ser ud til at følge Kongressens vilje – indtil videre – udelukker det naturligvis ikke, at dele af bistandspolitikken fortsat bliver genstand for Trump-administrationen politiske luner og dagsordener.

For nok kan Trump ikke gennemtvinge sine ønsker til USA´s bistandsbudget, men han kan sætte tonen og forme de politiske rammer for amerikansk bistand. Og det gør han.

Michael Igoe, Senior Reporter ved Devex.com, vil fortælle (forhåndsoptaget Skype-interview) lidt om de politiske vinde i Washington og hvad udviklingsbistanden betyder for Kongressen, Det Hvide Hus og amerikanerne.

Det står dog allerede klart, at Det Hvide Hus vil forsøge at sætte sig igennem på bistandsområdet på anden vis, når nu det ikke lykkes at stække budgettet nævneværdigt  – som den gjorde med den såkaldte abortlov og sidenhen FN´s hjælporganisation for palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten (UNRWA), som USA har trukket sin støtte til.

Som Trump forleden sagde fra talerstolen på FN’s Generalforsamling:

”USA er verdens største giver af udviklingsbistand. Men få giver noget til os. Derfor vil vi granske amerikansk udviklingsbistand. Det vil blive gjort af udenrigsminister Mike Pompeo. Vi vil undersøge, hvad der virker, hvad der ikke virker, og om de lande, der modtager vores dollars og vores beskyttelse, også har vores interesser på hjerte(…)Fremadrettet vil vi kun yde udviklingsbistand til dem, der respekterer os, og – ærligt talt – er vores venner.”.

Men har Trump reelt bragt rystelser i systemet, eller er det bare endnu et af de mange skift, FN-systemet har måttet indstille sig på?

Dette vil tidligere Danida-chef og (snart forhenværende) FN-ambassadør Ib Petersen berette om.

IDA Global Development og Globalnyt ser frem til at byde velkommen til en aften, som forhåbenlig vil gøre dig klogere på amerikansk udviklingsbistand i Trumps era.  

Læs mere om arrangementet og tilmeld dig her