Libanon venter stadig på sin 75. regering på 75 år

libanon
Forfatter billede

Soldaterne marcherede i takt, mens landets toppolitikere så på, da Libanon i sidste uge fejrede den årlige uafhængighedsdag.

Men libaneserne venter fortsat på dannelsen af den 75. regering på 75 år, skriver den engelsksprogede avis Daily Star.

Der er gået over et halvt år, siden Libanon holdt det første valg i ni år og Saad Hariri efterfølgende blev udpeget som landets næste premierminister, men endnu er en regering ikke på plads. Partierne er uenige om fordelingen af ministerierne. Men den langtrukne uenighed kan blokere for vigtige udenlandske investeringer og donationer.

Derudover er landets økonomi tæt på at kollapse. At det endnu ikke er sket, er nærmest et under – i og med, at skiftende regeringer har advaret om, at det lille land, der kun er en fjerdedel så stort som Danmark, ville bukke under den tunge byrde af omkring 1,5 millioner syriske flygtninge i landet.

For at gøre ondt værre risikerer det lille land at miste op mod 11 milliarder dollars, som udlandet har lovet at donere som hjælp til at tage sig af de mange syriske flygtninge. Pengene ventes at gå tabt, hvis der ikke snart er en regering på plads.

Det fik i forrige uge Verdensbanken til at udsende en advarsel og sige, at hvis der ikke snart dannes en regering, som kan gennemføre stærkt nødvendige reformer, ”vil det Libanon, vi kender, smuldre væk”.

”Korruptionen æder os op”

Derfor mener mange libanesere ikke, at der er meget at fejre på uafhængighedsdagen, skriver netavisen Naharnet.

På selve dagen – torsdag i sidste uge – gik et par hundrede demonstranter gennem gaderne i hovedstaden Beirut med slagord som ”Vores uafhængighed fra jeres udnyttelse” og ”Ingen stat, ingen regering”.

Selv om fremmødet var beskedent, er der ingen tvivl om, at frustrationerne blandt libaneserne over de ting, der ikke fungerer i deres land, er voksende.

Det gælder ikke kun økonomien og de politiske fejder, der blokerer for dannelsen af en ny regering. Alle libanesere mærker til manglen på elektricitet, der medfører daglige strømafbrydelser, den manglende renovation, arbejdsløsheden på omkring 35 procent, korruption og en lang række andre problemer.

Hvor det tidligere har været problemer med at få hentet affald, der blev et synligt og kraftigt dunstende symbol på nogle af de ting, der ikke fungerer i Libanon, var det i forrige uge voldsomme regnskyl, der fik kloakkerne i Beirut til at løbe over og gav indbyggerne endnu et stinkende eksempel på myndighedernes uduelighed, skriver Naharnet.

Mange skyder skylden på den korruption, der gennemsyrer landet.

”Der er ingen uafhængighed at fejre, for korruptionen æder os op,” siger Mohammed al-Rayyes, en butiksejer i Hamra-distriktet i Beirut.