FN undersøger voldtægtsorgie i Sydsudan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

I dagene mellem 19. og 29. november blev omkring 150 piger og kvinder voldtaget syd for byen Bentiu i den nordlige del af Sydsudan. Kvinderne var på vej fra deres landbyer for at hente nødhjælps rationer i Bentiu. Det oplyser FN’s fredsbevarende mission i landet, UNMISS.

Mange af ofrene er desuden blevet tævet, pisket, slået med kæppe eller skydevåben og frarøvet deres tøj, sko, penge og rationeringskort, der giver adgang til nødhjælpen.

Organisationen Læger uden Grænser har taget imod de mange voldtægtsofre på sin klinik i byen.

De nærmere omstændigheder ved det 10 dage lange voldtægtsangreb er fortsat uklare. For at kaste mere lys over det har FN sendt en gruppe menneskerettighedseksperter til området for at efterforske.

Ifølge UNMISS fandt angrebet sted i et område, der er kontrolleret af regeringen og at det blev udført af bevæbnede unge mænd i civilt tøj eller militæruniformer. UNMISS oplyser desuden, at der er sendt FN-soldater til området i et forsøg på at skabe tryghed.

Voldtægt er fra begyndelsen af borgerkrigen i 2015 ofte blevet brugt som våben og så sent som i november fik FN’s sikkerhedsråd fortalt, at omfanget af seksuel vold og andre former for krænkelser af menneskerettighederne har nået et alarmerende niveau i Sydsudan.

Sikkerhedsrådet skal diskutere situationen i landet 18. december.