Kina slår hårdere ned på frie kristne kirker

catholic-church-14838536919kz
Kristne kirker i Kina skal være registreret og godkendt hos myndighederne.
Foto: Peter Griffin Public Domain
Laurits Holdt

Midt i december og midt i en bibeltime for børn blev en kirke i den kinesiske storby Guangzhou stormet af politiet. Rongguili-kirken er ikke registreret og godkendt af landets myndigheder og derfor overtrådte de tilstedeværende landets religionslove, fik de at vide af repræsentanterne for ministeriet for undervisning og religiøse forhold, der ankom sammen med politibetjentene.

Kirken blev lukket og de tilstedeværende blev registreret. Desuden blev kirkens samling af bibler og andre bøger beslaglagt. Det skriver Hong Kong-avisen South China Morning Post.

Ifølge avisen er det tredje gang på få måneder, at en såkaldt uregistreret kristen kirke bliver lukket af landets myndigheder. 

Rongguili-kirken havde omkring 5.000 kirkegængere om ugen og var en af det sydlige Kinas ledende protestantiske kirker.

I september blev Zion-kirken i Beijing lukket ned og tidligere i december kom turen til Early Rain Covenant-kirken i Chengdu. Begge var som kirken i Guangzhou ikke en del af de regerings-godkendte kirker.

De tre kirkelukninger er en del af en større kampagne mod uregistrerede kirker og det er den stærkeste i de seneste tre årtier, skriver avisen, der citerer unavngivne iagttagere. I de seneste år er lovene på området blevet skærpet.

Ifølge den amerikansk-baserede, kristne organisation China Aid er har flere end 10.000 kristne i år været tilbageholdt af myndighederne. Til sammenligning var antallet ifølge organisationen 3.000 i 2017.