Læs også 10 konflikter at holde øje med i 2020
I en verden med stadigt færre regler er viden om, hvad du kan slippe af sted med, den eneste regel, der virkelig gælder. Og tommelfingerreglen i dag er, at internationale ledere i dag kan slippe af sted med mere end tidligere.
Sådan indleder direktøren for tænketanken International Crisis Group (ICG), Robert Malley, sin analyse af, hvordan magtforholdene forskyder sig rundt om i verden Det er en slags forord til International Crisis Groups årlige liste over, hvilke kriser der er under udvikling i 2019. Analysen er oprindeligt offentliggjort i tidsskriftet Foreign Policy.
I takt med, at USA med præsident Donald Trumps ord trækker sig mere og mere fra rollen som ”verdens politimand”, er især Rusland kommet på banen, som man især ser det i Mellemøsten.
Den russiske præsident, Vladimir Putin, er en af de ”stærke mænd”, der i stigende grad slipper af sted med en del, skriver Robert Malley.
De ”stærke mænd” har det til fælles, at de står for en indadskuende populisme, der ”hylder en smal social og politisk identitet”, skriver Malley. De gør mindretal og migranter til skurke, retter angreb mod pressefriheden, ophøjer den nationale suverænitet over alt andet – og tester hele tiden, hvor grænserne går for, hvad der er tilladt efter internationale normer.
”Trump kan meget vel være den mest synlige i denne genre, men han er langt fra den mest ekstreme. Vinden blæser i de stærke mænds sejl over hele verden,” skriver ICG-direktøren.
Men man behøver hverken være russisk præsident eller saudiarabisk kronprins for at føre denne ”stærke mand”-politik.
Nogle af de eksempler, Robert Malley nævner i sin analyse, er Myanmars massefordrivelse af omkring trekvart million rohingya-muslimer, det syriske regimes brutale undertrykkelse af oprøret mod præsident Assad, Camerouns regerings forsøg på at knuse oprøret blandt dele af landets engelsktalende befolk i stedet for at adressere de underliggende årsager, Venezuelas regerings økonomiske krigsførelse mod sin egen befolkning og den brutale fængsling af kritiske røster i Tyrkiet, Egypten og en lang række andre lande.
Årets liste
Et par af de nævnte lande er da også med på listen over de 10 konflikter, som International Crisis Group mener, at man skal holde øje med i 2019:
1. Yemen
Et land, der i høj grad har lidt under den internationale lovløshed, der præger verden. Efter fire års krig og en belejring, som Saudi-Arabien har stået i spidsen for, står 16 millioner yemenitter over for ”alvorlig akut fødevaremangel”, advarer FN.
2. Afghanistan
I 2018 blev over 40.000 mennesker – både militante og civile – dræbt i Afghanistan. Det er et højere antal end noget andet år, siden Taliban blev afsat i 2001.
3. Spændinger mellem USA og Kina
Handelskrigen får aktiemarkeder verden over til at miste pusten, mens alle venter på at se, om Trump eller Xi blinker først. Hvis forholdet mellem de to lande forværres yderligere, kan det have mere alvorlige geopolitiske konsekvenser, skriver ICG.
4. Saudi-Arabien, USA, Israel og Iran
Der er fortsat risiko for en konfrontation i 2019, der involverer de fire lande. USA, Israel og Saudi-Arabien er enige om, at Iran udgør en stigende trussel i regionen.
5. Syrien
USA’s præsident Trump ændrede billedet markant, da han i slutningen af december overraskende meddelte, at USA trækker sine styrker ud af Syrien. Kampen mod Islamisk Stat er ikke slut, men kræver ikke nødvendigvis amerikanske soldater for at gøre færdig, skriver ICG.
6. Nigeria
Nigerianerne skal til stemmeurnerne i 2019 og vælge ny præsident. Muhammadu Buhari genopstiller, men det bliver en tæt kamp, der er præget af Boko Harams blodige oprør i det nordøstlige hjørne i landet. Også i det olierige Niger-delta er der spændinger mellem regering og lokale grupper.
7. Sydsudan
400.000 mennesker har mistet livet, siden borgerkrigen brød ud i Sydsudan for fem år siden. En magtdelingsaftale er indgået og holder indtil videre – men alligevel er der tegn på uro i horisonten, mener ICG.
8. Cameroun
En krise i den engelsktalende del af Cameroun er på randen til at udvikle sig til en decideret borgerkrig. Sammenstød har allerede dræbt mindst 200 politifolk og soldater, 600 separatister og mindst 500 civile. Desuden er knap en halv million mennesker i alt sendt på flugt fra deres hjem.
9. Ukraine
Det seneste brændpunkt er Azov-strædet, hvor russiske og ukrainske skibe befandt sig i et regulært søslag i november. Ukraine-krisen har udviklet sig til en geopolitisk kamp mellem Rusland og Vesten.
10. Venezuela
Venezuela har nogle af verdens største oliereserver og var for ikke så mange år siden det rigeste land i Latinamerika. Men sådan er det langt fra mere. Under præsident Nicolas Maduros styre er landet sunket ned i dyb fattigdom, inflationen er eksploderet, varemanglen er udtalt, og patienter bliver bedt om at tage deres egen medicin, udstyr og mad med, når de indlægges. 3,5 millioner mennesker er flygtet fra den politiske og økonomiske krise i landet, og FN forventer, at tallet stiger til mindst fem millioner i løbet af 2019.
Læs hele analysen med uddybende kommentarer om de enkelte konflikter hos International Crisis Group