Zimbabwe fik i sidste uge en spritny valuta med navnet RTGS-dollar – eller rettere: Landets nationalbank meddelte, at den ikke længere vil lade som de forhadte hjemmelavede pengesedler, ’bond notes’ er lige så meget værd som rigtige amerikanske dollar. Fremover skal bond notes handles til markedsrente.
Det samme skal de kunstige ’plastic’penge, der er opstået som resultatet af regeringens overforbrug finansieret af elektroniske lån. Især plasticpengenes spredning i landet fra 2016 forøgede dramatisk pengemængden. Dette betød, at både plasticpenge og bond notes blev handlet på den sorte børs til kurser, der varierede mellem 2 og 4 per rigtig amerikansk dollar.
I landets officielle system var alle penge imidlertid fortsat lige meget værd. Det betød, at kvikke folk med gode kontakter i systemet kunne veksle plasticpenge og bond notes i nationalbanken til rigtige dollar til kurs 1:1. De rigtigt velforbundne kunne med en sådan svikmølle hurtigt oparbejde en regulær formue ved igen at købe tre-fire gange så mange plasticpenge på sortbørsen, returnere til nationalbanken og få dem omsat til rigtige dollar – og så gentage processen.
Et hæfteplaster
Med reformen håber nationalbankdirektør John Mangudya at kunne mindske det sorte markeds indflydelse – og bidrage til at sikre landets beholdning af knap fremmedvaluta, der skal bruges til import af blandt andet nødvendige råvarer, medicin, brændstof – og mad.
Lokale økonomer hilser skridtet velkomment – med forbehold. ”Det er et hæfteplaster, som kan standse noget af blødningen – men det redder ikke vores økonomi,” siger den anset økonom Tony Hawkins fra Zimbabwes Universitet. “Det sker først, når regeringen holder op med at bruge løs af penge, den ikke har.”
Zimbabwe har siden 2009 officielt anvendt udenlandsk valuta som gangbar mønt, hovedsagelig amerikanske dollar. Men da regeringen konsekvent siden 2013 har brugt langt flere penge, end både den og landet har til rådighed, forsvandt de amerikanske pengesedler fra både gader og banker. De hjemmetrykte bond notes pålydende amerikanske dollar blev indført i 2016 efter landet løb tør for rigtige amerikanske dollarsedler.
Med den nye ordning er værdien af indestående på bankkonti dermed reduceret til en tredjedel af den tidligere værdi – fordi bankkonti’penge’ fremover regnes som RTGS-dollars.
When you try explain the Zimbabwe Monetary Policy to your kids… Use this little explainer video I threw together. it will make u feel stupid… but its accurate! #zimmonetarypolicy pic.twitter.com/GanemZc0k2
— Kuda Musasiwa (@begottensun) February 26, 2019
Tredoblet told og stigende inflation
Zimbabwere havde for længst lært sig det besynderlige begreb ’RTGS’ – en forkortelse for ’Real Time Gross Settlement’ – som er banksprog for elektroniske pengeoverførsler.
Som en konsekvens af ændringen tredoblede staten i går landets toldsatser. Det afspejler, at tolden betales i RTGS-dollar, som handles til kurs tre i forhold til den amerikanske dollar.
Da hovedparten af landets forbrugsgoder bliver importeret vil den nye toldsats hurtigt ramme forbrugerne som stærkt forhøjede priser på deres dagligvarer. En voldsomt stigende inflation medførte i januar landsdækkende protester, der blev brutalt slået end af præsident Emmerson Mnangagwas regering. Mere end 200 blev skudt under protesterne og 12 personer omkom.
Zimbabwe har i årtier været knuget af en økonomisk krise, der har sænket både industri- og landbrugsproduktion med store sociale konsekvenser.
Sultne og syge
FN udsendte i går en appel om 234 millioner dollar til fødevare- og medicinhjælp til 2,2 millioner nødstedte zimbabwere – ud af en befolkning på cirka 13 millioner.
En kombination af tørke, oversvømmelser og økonomisk vanrøgt har gjort Zimbabwe til et seks nødlidende lande i regionen, skriver Reuters. Efter en forventet majshøst til april på 900.000 tons, regner regeringen med, at landet mangler 710.000 tons for at kunne føde alle. Derfor FN’s appel til udenlandske donorer om hjælp.