Oversvømmelser har skabt et hav i Mozambique

un0290284
Cecillia Borges bærer sin søn, Fernandino Armindo gennem det ødelagte slumområde i Beira, hvor de boede. Billedet er fra 20. marts 2019.
Foto: UNICEF/UN0290284/de Wet AFP-Services
Laurits Holdt

21. marts 2019

Efter en uge er der fortsat langt fra overblik over katastrofen i det sydøstlige Afrika, som i weekenden blev ramt af den tropiske storm Idai, der bragte flere dages voldsom regn og enorme oversvømmelser med sig.

Onsdag blev antallet af omkomne i det hårdest ramte land, Mozambique, kraftigt opjusteret. Ifølge netmediet Club of Mozambique er 444 omkommet alene i provinsen Zambezia.

Det officielle tal kom torsdag op på 271 omkomne i hele Mozambique, men ifølge mediet dækker det officielle tal fortrinsvis provinserne Sofala og Manica.

Præsident Filipe Nyusi har tidligere sagt, at han frygter, at flere end 1.000 er omkommet.

Flere øjenvidner melder om at have set lig liggende i vandet, hængende i træer og i biler i vandet.

Stormen ramte torsdag Mozambiques kyst ved havnebyen Beira og fortsatte gennem landet og videre til Malawi og Zimbabwe. De kraftige stormstød – visse steder op til 170 kilometer i timen rev tage af huse, væltede træer og lygtepæle men det er den voldsomme og langvarige regn der har kastet området ud i en naturkatastrofe, som bliver betegnet som den værste vejr-forårsagde katastrofe på den sydlige halvkugle nogensinde.

Malawi var i forvejen ramt af voldsom regn og oversvømmelser.

Et nyt hav
Ifølge Røde Kors kan den stigende vandstand ved Mozambiques kyster være en medvirkende årsag til, at oversvømmelserne i Beira og områderne omkring byen er blevet så voldsomme som det er tilfældet.

Enorme områder står under vand. Visse steder helt op til seks meter dybt. Hjælpeorganisationen Oxfam siger, at et område på 3000 km2, hvilket svarer nogenlunde til Fyns størrelse, står under vand og i flere medier beskrives det som et indlandshav.

De oversvømmede områder markeret med blåt. Beira ligger lige nord for flodmundingen.


Foto: World Food Programme.

Beira, der er landets andenstørste by og en vigtig havneby, er mere eller mindre blevet afskåret fra omverdenen, da vejene er oversvømmet og lufthavne er uden elektricitet. Byens omkring 500.000 indbyggere har drikkevand til et par dage.

Oversvømmelserne giver fordelagtige vilkår for sygdomme som kolera og malaria. Kolera fordi den spredes gennem urent vand, og malaria fordi malariamyggene yngler i stillestående vand.

Billeder viser hustage og træer, der stikker op af brunt vand. Flere steder har folk søgt tilflugt på tage eller i træerne mens de venter på at bliver reddet.

Redningen kommer i form af småbåde, der sejler folk til opsamlingspunkter i Beiras havn. Andre bliver reddet af helikoptere men de kan ikke have ret mange med ad gangen.

Sydafrika har indsat militærhelikoptere for at hjælpe med redningsarbejdet.

Mad til 500.000
Ifølge FN’s fødevareorganisation, WFP, er 2,6 millioner mennesker berørt af katastrofen i de tre lande. Organisationen anslår, at den skal hjælpe omkring 500.000 mennesker med mad. Dens lager i Beira er blevet kraftigt beskadiget, men en del af varerne er intakte og herfra er der delt mad ud til skoler og kirker, der fungerer som midlertidige ly for ofrene for katastrofen.

Nødhjælp og penge – eller i hvert fald løfter om penge – er begyndt at strømme ind fra hele verden. Tanzanias regering har sendt mad og medicin og Indien har dirigeret tre flådefartøjer til området for at hjælpe med redningsarbejdet.

Mozambique

Ifølge de officielle tal er 271 omkommet men muligvis er tallet oppe på over 700, da guvernøren i en enkelt provins har rapporteret om 444 døde. Myndighederne anslår at 920.000 er påvirket af katastrofen og Røde Kors vurderer at 90 procent af Beira er ødelagt og at 400.000 er blevet gjort hjemløse.

FN’s organisation til koordination af nødhjælp, OCHA, rapporterer, at priserne på mad i Beira er steget med 300 procent.

Byens eneste hospital et halvvejs ødelagt og har ingen elektricitet.

På grund af oversvømmelserne er det ikke muligt at begrave de døde, som derfor hober sig hospitalet og lighuset.

Mozambique blev i 2000 ramt af omfattende oversvømmelser, som kostede 800 livet og gjorde mindst 50.000 hjemløse.

Torsdag eftermiddag var 3.000 blevet reddet og myndighederne anslår at der fortsat er 15.000, der venter på at blive reddet. De sidder f.eks. i træer, på tage og andre høje steder, hvor de kan komme væk fra oversvømmelserne.

Zimbabwe
Værst ramt er provinsen Manicaland, der grænser op til Mozambique.

Her er det især gået hårdt ud over byerne Chimanimani og Chipinge. Alene i Chipinge er 20.000 hjem blevet helt eller delvist ødelagt af oversvømmelserne. 139 er funder døde.

Forsvarsminister Perrance Shiri siger, at området ligner en krigszone

Vejen før broen ved Chipinge i Zimbabwe er skyllet væk på grund af oversvømmelse, så indbyggerne har hastigt bygget en ny bro.


Foto: Tafadzwa Ufumeli/Getty Images

Malawi
Der er indtil videre 45 omkomne og 577 tilskadekomne i Malawi. 125.000 har forladt deres hjem og ifølge myndighederne er 840.000 berørt af oversvømmelserne.

Dronebillede fra Marka i Malawi tæt ved grænsen til Mozambique. Billedet er fra 14. marts, altså før stormen Idai ramte, hvor Malawi allerede var meget hårdt ramt af oversvømmelser


Foto: UNICEF/Tautvydas Juskauskas

Langvarige konsekvenser
Oversvømmelserne i denne størrelsesorden får langvarige konsekvenser for indbyggerne i de tre lande. Mange boliger, skoler og hospitaler er blevet helt eller delvist skyllet ved eller ødelagt af vandet. Det samme gælder infrastruktur som veje, broer og elektricitetsledninger. Afgrøderne på markerne går sandsynligvis tabt og det kan tage lang tid før bønderne kan komme til at så igen.

Det grumsede hav- og flodvand, der flere steder rummer døde mennesker og dyr, affald og vraggods, forurener brønde og vandboringer og skaber på den måde vandmangel.

I landsbyer og slumområder får oversvømmelserne latriner til at kollapse eller flyde over, hvilket øger risikoen for, at sygdomme som kolera får gode muligheder for at brede sig.