Den globale udviklingsbistand fra officielle donorer faldt med 2,7 procent i 2018.
Det fremgår af de vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation OECD’s foreløbige rapportering for 2018, der blev offentliggjort i denne uge.
Rapporten kommer fra OECD’s udviklingskomité, Development Assistance Committee (DAC).
Den bilaterale hjælp til de mindst udviklede lande faldt fra 2017 til 2018 med 3 procent, mens bistanden til Afrika faldt med 4 procent og den humanitære hjælp med 8 procent, viser den foreløbige opgørelse.
”Der kommer mindre udviklingsbistand til de mindst udviklede og afrikanske lande, hvor der er mest brug for det. Det er bekymrende,” siger DAC’s formand, Susanna Moorehead, i en pressemeddelelse.
”Donorlandene lever ikke op til deres løfter fra 2015 om at øge finansieringen af udvikling. Det tegner ikke godt for udsigten til, at vi når de bæredygtige udviklingsmål i 2030,” siger OECD’s generalsekretær, Angel Gurría.
Færre asylansøgere og flygtninge
Opgørelsen viser, at udviklingsbistanden steg i 17 lande, hvoraf de største stigninger var at finde i Ungarn, Island og New Zealand.
Samtidig faldt den i 12 lande – mest i Østrig, Finland, Grækenland, Italien, Japan og Portugal.
Og samlet set er der altså tale om en tilbagegang, der især rammer de fattigste lande.
Nedgangen skyldes især, at mindre bistand bruges på at huse asylansøgere, fordi der ankommer færre end i tidligere år. Desuden er reglerne for, hvilke udgifter der kan tages fra bistandsbudgettet, blevet strammet, skriver OECD i en pressemeddelelse.
Medlemslandene i DAC gav til sammen 153 milliarder dollars udviklingsbistand.
Alt i alt svarer det til 0,31 procent af landenes samlede bruttonationalindkomst (BNI).
USA er med et bidrag på 34,3 milliarder dollars fortsat verdens største donor, viser tallene fra OECD. Dernæst følger Tyskland (25 milliarder dollars), Storbritannien (19,4 milliarder dollars), Japan (14,2 milliarder dollars) og Frankrig (12,2 milliarder dollars).
Danmark fortsat over de 0,7 procent
Danmarks udviklingsbistand i 2018 er foreløbigt opgjort til 0,72 procent af BNI. Dermed er Danmark et af de kun fem DAC-lande, der lever op til FN’s målsætning om at yde 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand. Ud over Danmark er det Norge, Sverige, Luxembourg og Storbritannien.
”Danmark er igen blandt de få lande, der lever op til FN-målsætningen på udviklingsbistanden. Den stramme udlændingepolitik har begrænset asyltilstrømningen til Danmark i 2018, og vi har derfor kunnet styrket indsatsen i udviklingslandene,” siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.
Rapporteringen fra OECD er kun foreløbig. Den endelige opgørelse af OECD-landenes udviklingsbistand offentliggøres sidst på året.
Der er også lande, som ikke er medlemmer af OECD’s udviklingskomité, der giver over 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand. Det gælder blandt andet Tyrkiet og De Forenede Arabiske Emirater, der giver henholdsvis 1,1 og 0,95 procent.