En økonomi i ruiner kan koste lemmer for Gazas sårede

gaza_unrwa
FN's humanitære koordinator for de palæstinensiske områder, Jamie McGoldrick (i midten), besøger patienter på al-Shifa hospitalet i Gaza.
Foto: UNRWA/Khalil Adwan
Forfatter billede

Gaza skal bruge omkring 20 millioner dollars i hurtig hjælp, hvis 1700 sårede indbyggere i Gaza skal gøre sig håb om at redde arme, ben og andre lemmer, der er blevet skudt i stykker i forbindelse med palæstinensernes protester langs grænsen til Israel.

Hver fredag i det seneste års tid har palæstinensere i stort antal demonstreret under parolen ”The Great March of Return”. Omkring 29.000 mennesker er blevet såret, tusinder af dem af skarpe skud fra israelske soldater, i forbindelse med det seneste års protester. Af dem vurderes altså 1700 at være alvorligt såret.

”Sundhedsstrukturerne er virkelig i dårlig stand, og det er derfor, at vi nu appellerer om 20 millioner dollars for at afhjælpe behovet hos disse 1700 mennesker, men også for at støtte sundhedssystemet,” siger Jamie McGoldrick, der er FN’s humanitære koordinator for de palæstinensiske områder, ifølge UN News.

”Af de 29.000 er 7000 blevet skudt med skarpe skud, og det er dem, der skal behandles på klinikker, der er under meget stort pres i forvejen,” tilføjer han.

Indtil videre har 120 mennesker fået amputeret en legemsdel på grund af de kvæstelser, de har fået under demonstrationerne. Blandt dem er 20 børn.

Tung gældsbyrde

FN’s særlige koordinator for fredsprocessen i Mellemøsten, Nickolay Mladenov, er i disse dage i den egyptiske hovedstad, Kairo, hvor han deltager i forsøget på at få våbenhvilen mellem Hamas-bevægelsen og Israel tilbage på sporet.

Den årelange konflikt mellem Israel og Hamas, der med jævne mellemrum blusser faretruende op, samt den israelske blokade mod Gaza har ført til en alvorlig økonomisk krise i den palæstinensisk enklave. Her har hver husholdning i gennemsnit en gæld på 4000 dollars – og en gennemsnitlig månedsløn på 400 dollars. Hvis man altså har et arbejde, for ledigheden er på ikke mindre end 54 procent.

”Det kommer ikke til at blive bedre, det bliver værre,” siger Mladenov.

”Hvis man ser på antallet af forretninger, der har måttet lukke på grund af gæld… Folk prøver på alle måder, de sælger ting, læger rejser udenlands og forlader familien for at sende penge hjem. Men vi hører, at gældsbyrden for nogle af de mest forgældede familier er meget tung.”

Under den seneste optrapning i konflikten har militante palæstinensere sendt hundredvis af raketter fra Gazastriben mod det sydlige Israel, som har svaret igen med hundredvis af luftangreb og kampvognsangreb.

29 mennesker er dræbt i Gazastriben og fire i Israel. På begge sider er omkring 200 mennesker såret.

”Situationen er meget prekær. Og jeg tror, at behovet for en politisk løsning er så meget tydeligere, fordi situationen så nemt udvikler sig meget hurtigt,” siger Jamie McGoldrick.

Hamas og Israel forhandler indirekte våbenhvile med Egypten, FN og Qatar som mæglere og har ifølge flere internationale medier indgået en aftale, der indebærer mere økonomisk hjælp og udviklingsprogrammer i Gaza. Det er i vid udstrækning finansieret af Qatar, skriver magasinet Foreign Policy.

Ifølge en tidligere våbenhvileaftale skulle Hamas holde op med at affyre raketter mod Israel, og gruppen har ligeledes begrænset de store demonstrationer – ”The Great March of Return” – der begyndte for et år siden ved grænsen mellem Israel og Gaza.

Hamas beskylder Israel for ikke at have levet op til sin del af aftalen om at lempe på blokaden af Gaza.