Valgstafet 2019
Hvad har partiernes udviklingsordførere tilfælles, og hvor er de politisk uenige? Op til folketingsvalget sender partiernes udviklings- og udenrigsordførere et spørgsmål videre til en kollega fra et andet parti.
02.06.2019: Venstre spørger Enhedslisten
28.05.2019: Socialdemokratiet spørger Venstre
26.05.2019: Nye Borgerlige spørger Socialdemokratiet
23.05.2019: De Radikale spørger Nye Borgerlige
21.05.2019: DF spørger De Radikale
16.5.2019: SF spørger Dansk Folkeparti
14.5.2019: Det Konservative Folkeparti spørger SF
12.5.2019: Alternativet spørge Det Konservative Folkeparti
9.5.2019: Liberal Alliance spørger Alternativet
7.5.2019: Enhedslisten spørger Liberal Alliance
I denne udgave af Globalnyts spørgestafet stiller Liberal Alliances Carsten Bach et spørgsmål til udviklingsordfører Ulla Sandbæk fra Alternativet. Carsten Bachs spørgsmål er:
”Når man læser Alternativets visionstekst ”Global politik – Danmark – Det bedste land for verden”, så er det mest konkrete forslag, at man vil ”italesætte behovet for en reformation af FN”. Kan du prøve at blive en smule mere konkret? Hvad mener Alternativet ikke fungerer ved FN?”
Til Carsten Bachs spørgsmål svarer Ulla Sandbæk:
Kære Carsten Bach,
Tak for spørgsmålet og anledningen til at forklare Alternativets udenrigspolitik, som kort fortalt kan koges ned til ét ord: demokrati. Ligesom vi mener, at demokrati er den bedste styreform lokalt og nationalt, så mener vi også, at det er den bedste styreform i verden.
Vi mener det alvorligt, når vi hylder princippet om én person, én stemme – det bør også gælde globalt. Hvis vi skulle tænke verden forfra, ville vi sikre, at langt flere af verdens borgere havde indflydelse på udviklingen i deres samfund og globalt. Derfor arbejder vi også for oprettelsen af et egentligt verdensparlament – måske med 760 medlemmer valgt direkte af verdens 7,6 milliarder mennesker – én repræsentant per 10 millioner mennesker.
Parlament med symbolsk magt
Her er det dog vigtigt at nævne, at vi ikke ønsker at give verdensparlamentet reel magt eller indflydelse i første omgang. Den symbolske magt vil være tilstrækkelig, da et verdensparlament ville besidde noget, som ingen andre internationale institutioner har: reel demokratisk legitimitet.
Du spørger ind til vores visioner for FN, som vi selvfølgelig også har planer for. Mens vi venter på det globale demokrati, skal vi nemlig forbedre, effektivisere og demokratisere de eksisterende globale strukturer. FN er nationalstaternes fællesskab, ikke borgernes, og har af samme årsag en række udfordringer og begrænsninger. Men for Alternativet er FN stadig en uundværlig international institution i kampen for en bedre verden.
FN bør have mere indflydelse på dansk politik
Vi ønsker at skabe et stærkt og handlekraftigt FN som centrum for den internationale retsorden. Men det kræver, at vi forbedrer og demokratiserer institutionen.
Vi bakker op om den nuværende generalsekretærs reformbestræbelser, der blandt andet søger at udjævne de værste uretfærdigheder.
Sikkerhedsrådet repræsenterer verden i midten af forrige århundrede og skal reformeres, så det bedre repræsenterer den verden, vi lever i i dag.
Vi støtter en stadig stærkere og mere indflydelsesrig generalforsamling og vil generelt give FN mere indflydelse på globale emner som handel, økonomi, skatteregler og asyl- og migrationspolitik.
Ønsker en anden verden
Det virker måske paradoksalt, at vi i Alternativet ønsker en ny verdensorden, hvor danske borgere får mindre indflydelse, end vi har nu.
Men vores globale politik tager udgangspunkt i ønsket om at skabe en markant anden – og markant bedre – verden for alle. Ikke i snævre danske interesser.
Og så alligevel – for på lang sigt er det i den grad i Danmarks interesse, at verden bliver mere demokratisk, og vi i fællesskab har mulighed for at håndtere kriserne i vores økologiske og økonomiske system.
Som en lille stat har vi meget stor interesse i at skabe en verden baseret på internationalt samarbejde og dialog i demokratiske fora frem på for store landes magtinteresser, der ofte tromler små lande.
Ulla Sandbæk genopstiller ikke ved folketingsvalget.
I næste omgang af Globalnyts valgstafet er det Ulla Sandbæks tur til at stille et udviklingspolitisk spørgsmål til sin kollega Merete Scheelsbeck fra Det Konservative Folkeparti.