Metoden er simpel: store trawlere pløjer de ghanesiske farvande for fisk, som små lokale fiskere ellers ville fange. I stedet for at lægge til kajs og sælge fangsten dér forbliver de store trawlere på havet, hvorfra de sælger fiskene videre til lokale fiskere. De lokale bliver på den måde reduceret til et transporterende mellemled. ‘Saikofiskeri’ bliver det kaldt, og fremgangsmåden truer ghanesisk havmiljø, fiskebestand og økonomi, skriver The Guardian.
En ny undersøgelse foretaget af ngo’en Enviormental Justice Foundation (EJF) viser, at ‘saikofiskere’ fangede 100.000 ton fisk i 2017, som de tjente 50 millioner dollar på. De lokale fiskere måtte ‘nøjes’ med en profit på 31 millioner dollar, når de videresolgte fiskene på land. ‘Saiko’-trawlerne bliver af EJF beskyldt for at fiske med ulovlige net og for at fange fisk i kystnære områder, der ellers er reserveret til små lokale fiskere.
“Organiseret kriminalitet”
‘Saikofiskeriet’ truer bestemte fiskearter som sardiner, der er en livsvigtig kilde til protein i det ghanesisk køkken. Allerede i 2020 kan sardinbestanden være udryddet, advarer Steve Trent, der er direktør i EJF, som står bag undersøgelsen. Op mod to millioner ghanesere er afhængige af de fiskearter, der nu står til at blive udryddet. Steve Trent kalder metoden “organiseret kriminalitet på virksomhedsplan”:
“‘Saikofiskeri’ er skabt til at arbejde undercover. Hvis de store trawlere solgte deres fisk på land, ville myndighederne være tvunget til at gribe ind, da det er ulovligt. Det omgår kineserne, når de overlader det til de små fiskere at sejle fangsten ind til land,” siger Steve Trent til The Guardian.
Ifølge EJF er mere end 90 procent af Ghanas trawlerflåde ejet af kinesere, selvom udenlandsk ejerskab i fiskeriindustrien er ulovlig i Ghana. De kinesiske ejere er altså afhængige af lokale fiskere for at kunne omgå den nationale lovgivning.
I denne video kan du se EJF’s reportage om ‘saikofiskeri’. Artiklen fortsætter efter videoen. Den svindende fiskebestand får også lokale til at gribe til ulovlige fangstmetoder. Dynamit og giftige kemikalier er i følge EJF nu gængse redskaber for at fange de resterende fisk, de store trawlere efterlader til dem. Redskaber, der yderligere truer havmiljøet nær Ghanas kyster.
Systematiske ulovligheder
‘Saikofiskeri’ var i starten en metode til at sælge overskydende fangster, når de store trawlere fiskede efter store arter som blæksprutter. Nu går trawlerne bevist efter at fange de fisk, som er forbeholdt små lokale fiskere, rapporterer EJF. Over halvdelen af de trawlerfangede fisk er ungfisk. Det vækker bekymring blandt forskere, som frygter, at fiskebestanden ikke står til at opbygge.
Over de sidste 10-15 år er lokale ghanesiske fiskeres indkomster faldet med 40 procent, og Ghana er nu nødt til at importere mere end halvdelen af de fisk, befolkningen spiser.
Kinas udenlandske fiskerflåde er den største i verden, og den er den mest aktive i Vestafrika af alle landes flåder. Ifølge The Heritage Foundation fisker to tredjedele af Kinas fartøjer i Afrika på ulovlig vis.