FN’s verdensmål har sat en ambitiøs dagsorden for, hvordan vi kan skabe en bedre verden ikke mindst for fattige mennesker i udviklingslande. Men problemet er som altid – hvor skal pengene komme fra? Alle er enige om, at den globale udviklingsbistand alene ikke er tilstrækkelig, og at der derfor også er behov for at mobilisere privat kapital.
En af løsningerne er blended finance, hvor offentlige penge bidrager til at reducere økonomisk risiko for private investorer, der dermed i større udstrækning vil investere i udviklingslande. Her har Danmark været innovativ og nytænkende. Særligt ved at skabe et tæt samarbejde mellem vores pensionskasser – dvs. private investorer – IFU og Udenrigsministeriet. Det har senest udmøntet sig i en Verdensmålsfond på fem milliarder kroner til investeringer i vækst og udviklingslande. Hvordan er det så helt konkret sket?
Overskud geninvesteres
Lad os begynde med det offentlige bidrag. Ud af de knap fem milliarder kommer de 100 mio. kr. direkte fra udviklingsbistanden. Det svarer til to procent. De resterende midler er fordelt på private investorer (2,9 mia. kr.), IFU’s egenkapital (1,05 mia. kr.) og et lån på 800 mio. kr. fra Danmarks Nationalbank.
Midlerne skal investeres i kommercielt bæredygtige projekter, der bidrager til at realisere verdensmålene. Dvs. at de udover at bidrage til en bedre verden også skal give et afkast til investorerne. Da IFU er en såkaldt revolverende fond, vil IFU’s overskud på Verdensmålsfonden blive reinvesteret i nye projekter i udviklingslande.
Verdensmålsfonden, der blev endelig etableret ved udgangen af 2018, har allerede godkendt flere projekter. Det gælder for eksempel landbrugsproduktion i Sydafrika og Zambia, udbredelsen af mobilt internet i Myanmar samt grøn energi i Pakistan og Ukraine. Derudover har Verdensmålsfonden, i modsætning til hvad der hævdes i denne artikel i Globalnyt, investeret i både en sundheds- og en uddannelsesplatform i Afrika. Sundhedsplatformen skal udvide antallet af sundhedsklinikker i bl.a. Kenya, Uganda og Zambia. Uddannelsesplatformen skal styrke muligheden for, at afrikanske unge i de samme lande samt Mozambique, Senegal og Elfenbenskysten får bedre muligheder for at tage en universitetsuddannelse.
Det er alt for tidligt at konkludere på Verdensmålsfondens resultater. Og Verdensmålsfonden kommer naturligvis heller ikke til at løse alle verdens problemer. Hvis vi skal lykkedes med at realisere verdensmålene, kræver det en fælles indsats, hvor både udviklingsbistand, investeringer og privat kapital bringes i spil, ligesom det er nødvendigt med et bredt samarbejde mellem FN, EU, Danida og civilsamfundsorganisationer for at forbedre rammevilkårene og skabe de nødvendige forudsætninger for en bæredygtig udvikling.
Rune Nørgaard er kommunikationschef ved Investeringsfonden for udviklingslande (IFU)