Rapt fra Sherrybyen
Joaquín Grilo er en fabelagtig flamencodanser og koreograf, som stammer fra et af centrene for den ægte flamenco, nemlig sherry-byen Jerez de la Frontera i Andalusien.
Så det er et scoop, når han giver opvisning i rappe trin på Louisiana, for det er altså en sjældenhed på disse breddegrader at opleve flamenco, hvor danseren er i centrum.
Med sig fra Jerez har han to fine sangere, der begge mestrer den rene og autentiske stil, cante jondo (dyb sang). De er: Miguel Soto Peña kaldet El Londro” og Manuel Tañe, mens Francis Gómez sørger for det præcise tørre guitarspil, som er flamencoens særkende.
Det bliver en oplevelse, man ikke vil være foruden.
Torsdag den 12. & fredag den. 13. september kl. 20 – Koncertsalen, Louisiana, Humlebæk
Yasmin og Makeba
Yasmin Kierkegaard har de seneste år kastet sig over afrikansk musik, hvor hun i dette show retter fokus mod Sydafrikas sanger nummer et, Miriam Makeba (1932-2008).
Som vanligt optræder Yasmin med sin mand, den fabelagtige saxofonist Jakob “Dino” Dinesen i et show, hvor vi får alle de fede hits fra Makeba, inklusive uopslidelige “Pata Pata”.
Så får vi at se, om den danske sangerinde med uendelig sødme i stemmen mestrer de autentiske klik, som man ikke vil være foruden, når det er Makeba, der er på menuen?
Lørdag den 14. september kl. 13 – Portalen, Greve Teater- & Musikhus, Portalen 3, Greve
Satanisk samba
En brasiliansk trio fra helvede starter en mindre turné i Danmark i næste uge.
De er eksperimenterende og selv om fænomener som Arto Lindsay er gået i forvejen med, hvad sambaen kan, når den bliver manipuleret, så får musikformen i den grad vendt vrangen ud i forløb, holder dig på stikkerne, samtidig med, at du vist kan glemme alt om at danse.
Det er som en Frank Zappa kigger med sammen med sine mere syrede venner.
Efter år med ret forudsigelig lounge fra Brasilien, er det som et brusebad af originalitet, når Satanique Samba Trio tager fra og bestemt ikke tager fanger. Nedenstående koncert er den første i rækken.
Mandag 16. september kl. 20 – Musikefterskolen i Humble, Humble (Langeland)
Tirsdag 17. september kl. 20 – Spillestedet Alice (København)
Onsdag 18 september kl. 19 – Victoriateatern (Malmø)
Torsdag 19. september kl. 20 – Momentum (Odense)
Fredag 20 september kl. 20 – Radar (Aarhus)
Lørdag 21. september kl. 20 – Huset i Hasserisgade (Aalborg)
Afro med autentisk accent
Over nu tre plader og musikalske rejser i specielt Burkina Faso og Mali har danske The KutiMangoes skabt en svingende afrikansk hybrid med hints til jazzens store bigbands,- ikke mindst til legender som Duke Ellington, men også et udtryk, der er helt deres eget.
For vist har de taget navn efter en beundring for den banebrydende nigerianske orkesterleder, Fela Kuti (1938-97), men saxofonisten Michael Blicher, Gustav Rasmussen på trækbasun og bandet har evnet at finde en stil og appel, der gør dem unikke og særdeles spændende live.
Og selv om de afrikanske medlemmer er taget hjem til Burkina Faso, er det danske orkester i udvidet form fuldt ud på toppen og i gang med en større turné i Tyskland, som fører dem til en dansk turnéstart i Frederikshavn og via Aalborg og Aarhus til de sjællandske gigs.
Hvis du er til fede afrikanske bigband-aspirationer, samt til overrumplende riffs, tilsat en veloplagt rytmik, der er som taget ud af skumringen i Lagos med ildfluer og malariamyg på lur, bør du hægte dig på The KutiMangoes og deres togt fra Frederikshavn og ned gennem Jylland.
Onsdag den 18. september, kl. 20 – Det Musiske Hus, Frederikshavn