Highfive, håndtryk eller en kæmpe krammer. Metoderne er mange, når de entusiastiske facere forsøger at fange din opmærksomhed.
Det er dog langt fra alt, som er tilladt. Facerne arbejder under en række etiske retningslinjer, som de skal følge, når de forsøger at indfange dig og din pengepung på gaden.
God skik på gaden
Da brancheorganisationen for indsamlingsorganisationerne, Isobro, blev stiftet i 2001, eksisterede der ikke et fælles regelsæt for, hvad god facer-skik er på tværs af indsamlingssektoren.
Det fik Isobro til at udvikle De indsamlingsetiske Retningslinjer, som har fungeret siden 2004. I 2016 blev der udviklet specifikke retningslinjer for, hvordan hvervning må foregå på gadeniveau.
Ifølge generalsekretær i Isobro, Mette Grovermann, er det helt afgørende, at der eksisterer nogle retningslinjer, når organisation og bidragsyder mødes i det offentlige rum:
”Vi oplærer vores folk i, hvordan man agerer på gaden, da det langt fra er alle som ved, hvordan man opsøger folk på en respektfuld måde. I det offentlige rum er det derfor særlig vigtigt at have nogle etiske retningslinjer,” siger hun.
De etiske retningslinjer skal følges af alle medarbejdere og bureauer, der indgår i face-to-face-hvervning. Vi har samlet en oversigt over reglerne her.
Tydelig legitimation
Facere skal bære tydelig legitimation, så du altid kan afkode, hvilken organisation faceren repræsenterer.
Et nej betyder nej
Gaderummet må ikke overbebyrdes. Det betyder, at du skal kunne handle uforstyrret, og en facer må derfor aldrig blokere din vej eller begynde at gå efter dig, hvis du har takket nej.
Læs også: Facere er upopulære i landets storbyer – Aarhus gør noget ved problemet
Organisation og formål skal præsenteres først
En hvervningssamtale skal altid starte med, at faceren præsenterer dig for organisationen og formålet med samtalen. Facere må altså ikke ”snyde” dig ind i samtalen gennem retoriske spørgsmål eller spørgsmål om, hvordan din dag har været.
Du skal kende din fortrydelsesret
Hvis du indgår en aftale om medlemskab med en facer, skal du altid have oplyst, hvordan du fortryder aftalen, eller hvordan dine fremtidige betalingsforhold ser ud.
Ansvar for egne handlinger
Facere må ikke indgå aftaler med dig, hvis du ikke kan tage ansvar for dine egne handlinger. Det gælder for eksempel, hvis du er tydeligt påvirket af alkohol eller andre rusmidler.
Retningslinjer skal håndhæves
Alle de danske medlemsorganisationer i Isobro, der anvender facere, har underskrevet De Indsamlingsetiske Retningslinjer. Flere organisationer i Danmark anvender dog eksterne bureauer til gadehvervning. Disse er ikke medlemmer af Isobro og har derfor ikke underskrevet de etiske retningslinjer.
Læs mere: Flere NGO’er benytter underbetalte phonere
De organisationer, som anvender eksterne indsamlingsbureauer, skal selv sørge for, at de bureauer, som de hyrer, overholder de etiske retningslinjer, fortæller Mette Grovermann.