Når du læser dette, har abonnent nummer 5.794 netop tilmeldt sig Globalnyts nyhedstjeneste – velkommen! Dermed er antallet af abonnenter i 2019 vokset 16 procent fra 4.996 ved årets begyndelse – ikke mange medier i Danmark oplever en sådan vækst!
Vi har også set andre tegn på læserglæde – hver gang, vi har appelleret til at give økonomisk bidrag, er pengene strømmet ind. De er også nødvendige – Globalnyt er IKKE finansieret af hverken Danida, som mange tror, eller af andre organisationer. Globalnyt er selvstændig og ikke afhængig af andre end læserne!
Læserglæden har givet mange udtryk i årets løb – for eksempel at mere end 4.000 læsere klikkede ind på de historier, vi bragte i foråret om den noget uforståelige fyring af Christian Friis Bach fra topposten i Dansk Flygtningehjælp, og den efterfølgende serie om de trængte generalsekretærer og deres bestyrelser.
Serier, der fanger
Dette var blot en af de dybdeborende serier, der i 2019 nåede ud til rigtigt mange læsere. Den første, Næsehorn i skudlinjen, fokuserede på krybskytteri og forvaltning af Afrikas vilde, truede dyr.
Serien kulminerede i efteråret med et velbesøgt debatmøde, som Globalnyt arrangerede sammen med Zoo i København. Her diskuterede Henrik Herold, stifter af og direktør for Randers Regnskov, Bengt Holst, videnskabelig direktør i Københavns Zoo og Stig Jensen, lektor ved Center for Afrikastudier, dilemmaer ved og mulige løsninger på truslen mod en række dyrearter i Afrika. Læs om debatmødet her.
Som optakt til mødet lykkedes det Globalnyt med støtte fra International Media Support at indlede et samarbejde med det zimbabwiske medie ZiFM, der bragte en række historier fra frontlinjen i fattige afrikaneres samliv med store afrikanske dyr.
Den seneste serie, vi gerne fremhæver, er den meget populære Udlandsliv. Her har vi i de sidste måneder af 2019 set nærmere på livet som udstationeret dansker. Artiklerne i serien har uge efter uge toppet læserstatistikkerne – og slutter i dette nyhedsbrev med forfatternes undren over nogle reaktioner, de mødte undervejs i arbejdet med at skrive serien.
Flere kræfter
I begyndelsen af 2019 fik Globalnyt også tilført nye kræfter. Først ankom Peter Tygesen i en et-årig projektstilling som ansvarshavende redaktør. Stillingen udløber her ved årets udgang, og han afløses af Laurits B. Holdt. Senere fulgte ansættelsen af en kulturredaktør, først Astrid Kudal og dernæst Torben Holleufer. Desuden to energiske, nye skribenter, Frederik Lange, der især har endevendt indsamlingsorganisationers kvaler, og Emil Jørgensen, der har rapporteret fra opstanden i Beirut. Frederik må vi aflevere til TV2 og Emil skal afslutte sit universitetsstudie. Desuden har Martin Carstensen, Emma Jacobi og Jane Grønning Johansen bidraget.
I efteråret tog Siri Francesci og Nanna Salver et halvt år ud af deres universitetsstudie for at skrive historier om verdensmål, åbenhed og senest Udlandsliv – Kirsten Larsen bidrog om verdensmål, åbenhed og FN. Bag scenen redigerede Ane Nordentoft med sikker hånd sammen med Laurits. I begyndelsen af januar 2020 vender tidligere kulturredaktør Gerd Kieffer-Døssing tilbage som redaktionssekretær. Det har alt sammen givet nye kræfter til flere historier.
Visuelt løft
Ændringerne af Globalnyts redaktionelle sammensætning og produktion har naturligt medført en overhaling af vores nyhedsbrev, der ikke var blevet justeret i fem-et-halvt år. Ansigtsløftningen har medført, at de journalistiske historier nu står klarere frem i nyhedsbrevet, også fordi de er forsynet med billede.
Ændringen var nødvendig – garvede læsere var vant til at navigere og kunne sagtens finde historierne, men for nye læsere fremstod nyhedsbrevet ikke bare som rodet, men også med den billedlige hovedvægt på de spraglede annoncer. Vi er meget glade for annoncerne, som bidrager til en vigtig del af finansieringen af nyhedstjenestens drift, men de skal dog ikke tage opmærksomheden fra det væsentlige: Journalistikken.
I skrivende stund er der dog, til vores store ærgrelse, stadig teknisk knas med visningen af nyhedsbrevet på nogle typer telefoner og et enkelt mailprogram. Vi arbejder energisk på at få det rettet.
Den visuelle optimering er nødvendig i det moderne mediebillede. Da Globalnyt i 2003 så dagens lys – som u-landsnyt.dk – var der i Danmark kun ganske få internetmedier. Globalnyts forspring er siden blevet indhentet, konkurrencen er benhård, og det moderne mediesprog her i høj grad billedbåret.
Den opmærksomme læser vil også have bemærket, at Globalnyt ikke uddeler stjerner i sine anmeldelser – men globusser. Anmelderne ved af erfaring, at andre redaktioner er mere tilbøjelig til at citere en anmeldelse, hvis det kan gøres ultrakort – for eksempel med en henvisning til ”Globalnyts globusser”.
Sudan og plastik hittede i 2019
To forhold springer især i øjnene, når vi ser tilbage på årets læserstatistikker.
For det første har rigtig mange har klikket sig direkte ind på artikler fra Sudan. Revolutionen i Sudan, der dårligt kan siges at være helt afsluttet har virkelig vakt interessere og opmærksomhed hos læserne: Prøv at google ’Sudan’ og se, hvor højt oppe, du finder Globalnyts omtale af landet. Det er et direkte resultat af, hvor mange læsere, der har fundet vej til Globalnyt. Det tager vi som en stor ros.
Klimatosse blev årets ord, og Globalnyt har i årevis været klimatosset – Thomas Jazrawis årelange og konsekvente dækning af emnet har holdt Globalnyt helt i front, når det gælder udviklingen i miljø- og klimaemner.
Det har givet årets andet bemærkelsesværdige resultat: Den suverænt mest læste enkelthistorie er slet ikke fra 2019! Thomas skrev helt tilbage i 2015 Globalnyts fortælling om, hvordan størstedelen af de (dengang) otte millioner tons plastik i verdenshavene kommer fra fem asiatiske vækstlande. Alligevel er den blevet besøgt knap 5.700 gange i 2019. Læs artiklen her.
Markant blog
Som en sidste krølle på halen i denne gennemgang blev 2019 også året, hvor Globalnyts mangeårige blogger, Ole Therkildsens indlæg i Globalnyt blev inddraget i den nye lærebog for gymnasiet, ”Fodbold – spillet i historien” af Jakob Fihl-Jensen.
Hans bidrag blev første gang trykt i Globalnyt i 2016, men også blandt de fem mest læste artikler i 2017. Det diskuterer forholdet mellem globalisering, demokrati og nationalt selvstyre. Ole er ikke den eneste forsker fra Danmarks Institut for Internationale Studier, DIIS, der bidrager til Globalnyt – i år har vi også bragt vigtige indlæg fra Ole Winckler Andersen, Adam Moe Fejerskov, Helle Munk Ravnborg og Lars Engberg-Pedersen.
Mange andre i ind- og udland har sendt os gode fortællinger – tak for dem alle!
Læs Ole Therkildsens blogindlæg her.
Innovationsstøtte
I efteråret opnåede Globalnyt den store ære at få et udviklingsprojekt godkendt af Medienævnet – formålet med projektet bliver gennem de næste tre år at styrke Globalnyts økonomiske bæredygtighed. Det glæder vi os til at fortælle mere om i den kommende tid.
Rigtig god jul og godt nytår fra alle os til alle jer!