Klavs Wulff fylder 75 år

klavs_wulff
Klavs Wulff.
Foto: Privatfoto.
Laurits Holdt

9. januar 2020

Lørdag 11. januar fylder Klavs Wulff 75 år og fejrer dagen med sin hustru og en håndfuld gode venner. Hjemmeadressen er i Helsingør men festen holdes i Antigua, Guatemala. Gennem sin karriere har han tilbragt mange år i Mellemamerika og har i dag sit andet hjem i El Salvador.

Klavs Wulff er en af dem, der har været med i det danske udviklingssamarbejde i rigtig mange år. Det begyndte hos World University Service (WUS) i 1970 og er aldrig helt stoppet på trods af, at pensionsalderen blev passeret for nogle år siden.

I de seneste år har han opholdt sig skiftevis i Helsingør og Mellemamerika. Og fra forskellige steder i Mellemamerika har han blandt andet skrevet analyser til Globalnyt. Han har desuden skrevet (debut)bogen “Afmønstring – en logbog”, der er udgivet på forlaget Eksistensen i 2018 og været med til at redigere bogen ”Man bliver aldrig den samme” fra 2019, der blev udgivet af Mellemfolkeligt Samvirke i forbindelse med organisationens 75 år jubilæum.

De tidlige år

Han var fra 1970 til 1976 aktiv i omdannelsen af studenter/akademikerkomiteen World University Service (WUS) til en slagkraftig dansk udviklings- og solidaritetsorganisation med understregning af praktisk solidaritet i kampen mod apartheid og social undertrykkelse i det sydlige Afrika.

WUS skiftede i dansk sammenhæng navn til IBIS i 1991 og til Oxfam IBIS i 2016.

Han deltog i koordineringen af projekter til støtte for selvstændighedsbevægelserne MPLA og FRELIMO i Angola og Mozambique i årene 1972-75, herunder de første spadestik til dansk bistand til det uafhængige Mozambique i 1975.

Klavs Wulff sad i bestyrelsen for Mellemfolkeligt Samvirke i årene 1974-75 og igangsatte organisationens første frivilligprogram i Lesotho i 1976 som landerepræsentant i den lille bjergenklave midt i apartheid-Sydafrika frem til 1980.

Efter en kort periode i Danida som assisterende koordinator for det store egnsudviklingsprogram i Noakhali i Bangladesh i 1980, blev han valgt til generalsekretær for Internationalt WUS med hovedsæde i Geneve i Schweiz og med hovedansvar for organisationens globale aktiviteter frem til 1985,

Derefter var Klavs Wulff ansat i FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) i Geneve som Senior Evaluation Officer frem til 1991.

Årene i Mellemamerika

Han vendte tilbage til Mellemfolkeligt Samvirke og etablerede fra 1991 organisationens første regionale bistandsprogram for Mellemamerika frem til 1998, da han blev ansat som regional koordinator for Danidas menneskeretsprogram for Mellemamerika med kontor i Guatemala indtil 2004.

Han forsatte den ledende koordinering af dansk Mellemamerika-bistand som regional direktør for IBIS frem til 2011. Og sluttede sin bistandskarriere som regional koordinator for Folkekirkens Nødhjælp med kontor i Honduras hovedstad, Tegucigalpa, i 2014.