Den højt respekterede sangerinde Rokia Traoré fra Mali har siden tirsdag siddet i fængsel i Paris. Fængslingen er udløst af en international arrestordre i en sag, der handler om kidnapning af en datter, som sangerinden har med sin forhenværende belgiske kæreste. Datteren og dennes søskende bor i Mali hos sin mor, som er landskendt i det afrikanske land.
Det skriver det maliske netmedie Mali 24.
Rokia Traoré havde taget sin og ekskærestens datter med sig til Mali, selv om ekskæresten havde forældremyndigheden til barnet. En belgisk domstol har truffet afgørelse om forældremyndigheden, og Rokia Traoré havde anket afgørelsen.
Ifølge en retslig afgørelse i Mali, hvor barnet blev født og har boet hele tiden, var det imidlertid Rokia Traoré, der havde forældremyndigheden, da de to kærester gik fra hinanden.
Den internationale arrestordre mod Rokia Traoré blev udstedt sidste år, hvor hun blev efterlyst for kidnapning, tvangsindespærring og gidseltagning.
Den maliske sangerinde sidder lige nu i Fleuris-Mérogis-fængslet i Paris’ sydlige forstæder, hvor hun afventer udlevering til Belgien. Ifølge hendes advokat risikerer hun fem års fængsel.
Det er anden gang, at hun er blevet fængslet af de franske myndigheder i samme sag.
Kendt fransk festivalleder
Ifølge Rokia Traoré, som har skrevet om sagen på sin Facebook-side, har datteren aldrig boet med sin far, som sangerinden i øvrigt aldrig var gift med.
Han er den 48-årige Jan Goossens, belgisk født kunstnerisk direktør for Festival de Marseilles, en højt berømmet dansefestival i den sydfranske metropol. Goossens modtog i øvrigt i 2016 den prestigefyldte franske orden Chevallier des Arts et des Lettres, der minder om Dannebrogs-ordenen.
I et opslag om ham fra netop 2016 fremgår det, at han boede i både Marseilles og Bamako, hvilket understøtter Rokia Traorés forklaring om, at de var ugift, og at barnet boede hos hende i Bamako. Det tidligere par har sat adskillige stærkt roste musik- og danseforestillinger op på blandt andet festivalen i Marseilles.
Det var i følge Rokia Traorés forklaring på Facebook derfor et chok for hende, at en belgisk ret – altså i et land, hvor de to forældre aldrig havde boet med barnet – tildelte forældremyndigheden over barnet til faren, og dermed overtrumfede en afgørelse i Bamako, som havde været til hendes fordel.
Her blev Rokia Traoré pålagt at bringe sin datter til Bruxelles og overlade hende i farens varetægt, mens appelsagen stod på. Da hun ikke gjorde det, blev hun internationalt efterlyst for kidnapning, gidseltagning og indespærring under tvang.
Rokia Traoré har i forbindelse med sagen hævdet, at hendes datter har klaget over, at Jan Goossens har berørt hende på en intim måde, men det har appelretten i Bruxelles valgt ikke at lægge vægt på.
Belgisk dommer tager belgiske hensyn
I sit opslag på Facebook skriver Rokia Traoré blandt andet (i Globalnyts oversættelse fra fransk):
“Jeg er terroriseret, min frihed er hindret, min karriere er i fare. Jeg er retsforfulgt på samme måde som kriminelle på højt niveau, fordi en belgisk dommer helt klart har besluttet at sætte belgiske interesser foran et barns og en kvinde, der ikke har gjort andet end at beskytte sit barn”.
Rokia Traoré mener, at der ikke tages hensyn til Malis suverænitet i sagen. Her siger hun, at hun er chokeret over, hvor let det er, at “forfølge en ufarlig og ærlig mor, som er uden kendt kriminel historie eller psykiatiske forstyrrelser og som er kendt af alle”.
Rokia Traoré er datter af en diplomat. Hun voksede op i Mali sammen med sin familie, som også tæller sangerinden Naba Traoré Touré. Familien boede også i blandt andet Algeriet, Saudi-Arabien, Frankrig og Belgien i forbindelse med farens udsendelser.
Rokia Traoré brød igennem med sit debutalbum i 1998 og er desuden kendt som grundlægger af den berømte skole og trup for unge kvindelige kunstnere i Bamako, Fondation Passerelle, som er blevet støttet af blandt andre Roskildefonden. Desuden har Rokia Traoré haft en meget prominent rolle som ambassadør for UNICEF.