Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, mener, at faren for coronavirus er overdrevet mediehysteri, og under hans tur til USA i sidste uge udtalte han, at meget af det, der bliver sagt om smitten er ”fantasi”. På vej hjem fra USA blev en af hans embedsmænd, Fabio Wajngarten, testet positiv for Covid-19, hvorpå Bolsonaro kortvarigt ændrede sin retorik.
Antallet af de brasilianske delegerede, der er testet positive, er steget til fire. Mindst seks personer, som de mødtes med i USA – herunder Miamis borgmester – er nu også testet positive. Delegationen mødtes også med den amerikanske præsident, Donald Trump, og vicepræsident Mike Pence, der tilsyneladende undgik smitten.
Det er tirsdag formiddag endnu ikke bekræftet, at Brasiliens præsident ikke er smittet. Alligevel trodsede han søndag sundhedsmyndighedernes råd samt sin egen regering og forlod sin karantæne for at deltage i demonstrationer, der hyldede ham og krævede demokratiske institutioner lukket.
Uden maske eller handsker udvekslede præsidenten med stor begejstring håndtryk med sine tilhængere og tog selfies med deres mobiltelefoner.
20 hårde uger forude
Alle 26 delstater samt det føderale distrikt i hovedstaden Brasília melder nu om smittede, og tallene stiger støt. Brasiliens sundhedsminister, Luiz Henrique Mandetta, erklærede i sidste uge, at Brasilien er på vej ind i stadiet med lokal transmission og forventer 20 hårde uger med corona-krise.
Bolsonaro er efterfølgende blevet stærkt kritiseret for at sætte befolkningens sundhed over styr, netop som situationen forværres i Brasilien. Der er brug for øjeblikkelig handling for at beskytte befolkningen og tage krisen alvorlig. Til nogle demonstrationer blev arrangørerne anholdt for ikke at overholde dekretet, der har gjort forsamlinger med over 500 personer ulovlige.
Demonstrationerne har været varslet i flere uger og nogle demonstranter mente, sagen var så vigtig, at end ikke smittefaren kunne holde dem tilbage. Andre mente, at corona er fake news. En deltager fortalte i megafon til sine meddemonstranter, at coronavirus aldrig har slået nogen ihjel og ikke vil slå nogen ihjel – det er fake news skabt af Kina.
Corona-benægtelse blandt demonstranterne afspejler en generel mistillid til videnskaben og medierne. En skepsis som også kommer til udtryk blandt den yderste højrefløj, når det gælder klimaforandringerne.
Massiv kritik
Problemet med Bolsonaros deltagelse i demonstrationerne er ikke blot, at han trodser sundhedsmyndighedernes anvisninger og udviser stærkt uansvarlig adfærd midt i en global pandemi.
Deltagelse i demonstrationerne har også ført til, at han har lagt sig ud med størstedelen af den lovgivende forsamling. Ikke mindst de to formænd for underhuset og overhuset har nu i flere uger ytret højrøstet kritik af præsidentens støtte til de åbenlyst anti-demokratiske demonstrationer, der ikke går ind for en tredeling af magten. Det er især kongressen og højesteret, de vil have lukket ned.
Det har vanskeliggjort samarbejdet med kongressen og forværret Bolsonaros muligheder for at få lovforslag vedtaget. Samtidig har det medført fornyede krav om, at præsidenten stilles for en rigsret.
Selv om Bolsonaro kun har været i præsident i lidt over et år, er det langt fra første gang, at der rejses anklager om rigsretssager mod ham.
Bolsonaro har aldrig lagt skjul på, at han er tilhænger af autoritære regimer. Han har i flere omgange hyldet Brasiliens militærdiktatur, der regerede fra 1964 til 1985, og han har tidligere hyldet Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet.
Men mange mener, at han nu er gået for vidt. Denne gang kommer kritikken også fra hans egne rækker med krav om, at han skal trække sig.
Kredsen af allierede er i den seneste tid blevet mindre og mindre, men på trods af trusler om rigsretssag og manglede politisk opbakning så er alternativet med vicepræsidenten heller ikke attraktivt for kongressen. Bolsonaro har forskanset sig med militærfolk i sin administration, inklusivt vicepræsidenten som tilbage i 2017 udtalte, at militæret var klar til at overtage magten, hvis ikke politikerne i Brasília kunne få styr på situationen.
Tæt på lukning af kongressen
Trods utilfredsheden med hans styre har meningsmålingerne for en måneds tid siden vist, at Bolsonaro fortsat støttes af cirka 30 procent af befolkningen. Det er højere end de to tidligere præsidenter, der er blevet afsat en rigsretssag – Dilma Rousseff i 2016 og Fernando Collar i 1992.
Paradokset er, at corona-smittefaren allerede har været tæt på at lukke kongressen. Det skyldes blandt andet en senator, der var med den brasilianske delegation i USA, og som nu er testet positiv for Covid-19. Inden han fik diagnosen, havde han nået at deltage i et møde med blandt andet Brasiliens sundhedsminister og økonomiminister, og han havde været forbi kongressen og snakke med samtlige parlamentarikere.
Bolsonaro selv befinder sig i højrisikogruppen – ikke kun fordi han har været tæt på corona-ramte kollegaer i flere dage under turen til USA. Den snart 65-årige præsident har haft et skrantende helbred, siden han blev stukket ned under præsidentvalgkampen i september 2018. Han har siden gennemgået adskillige operationer og har været sygemeldt i flere omgange, hvor han ikke kunne varetage præsidentembedet.
Hvorvidt Bolsonaros popularitet går op eller ned vil med stor sandsynlighed afhænge af, hvordan han håndterer corona-krisen herfra – både personligt og på sit lands vegne.
Videoer af italienere, der holder modet oppe under krisen ved at synge fra balkonerne er gået viralt – også i Brasilien. På lignende vis samles folk med hovederne ud ad vinduerne i søndags i São Paulo. Dog ikke for at synge, men for at råbe ”fora Bolsonaro” – ud med Bolsonaro.
Marie Kolling er postdoc hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og specialiseret i brasilianske forhold.