Bistanden kort: Underernærede børn er in igen

skaermbillede_2020-06-23_kl
Laurits Holdt

23. juni 2020

Hvad gør man ikke for at få opmærksomhed om sine budskaber? To af FN’s underorganisationer har forsøgt sig med vidt forskellige visuelle modeller og Dansk Røde Kors har fulgt en af dem – selv om en af FN’s underorganisationer endte med at trække sin kampagne tilbage. Men vi begynder i det hyggelige hjørne sammen med WHO, FN’s sundhedsorganisation.

Hvis man tænker over det, så er Mr. Bean nok ikke førstevalget, hvis man skal spørge nogen til råds om, hvordan man undgår coronavirusset. Men det blæser de på i WHO, der har fået lov at bruge tegnefilmsfiguren – som Rowan Atkinsons fjollede voksenbarn nu er blevet til – i en oplysningskampagne.


Det er kun omkring en måned siden, at World Food Programme (WFP), der er FN’s organisation for fødevarer, trak en fundraisingkampagne tilbage. Kampagnen gik ellers fint. Den blev vist på Facebook og på TV i Sydkorea og Spanien, fortæller netmediet Devex.

Billederne i kampagnen var fra Sydsudan, Yemen og Etiopien og forestillede blandt andet et underernæret barn. Og det fik flere brugere på sociale medier op i det røde felt. ”I 2020 bør organisationer som WFP holde op med at bruge billeder som disse, som ikke bare er urovækkende men som fratager udsatte mennesker, som de prøver at hjælpe, deres værdighed og forstærker stereotyper. Det er IKKE ok,” skrev en Twitterbruger for eksempel.

Foto: Skærmbillede fra Twitter.

Andre var dog lodret uenige: ”Har lige givet 20 euro for et øjeblik siden. Flere kommentarer er ikke nødvendige, bortset fra ’gør det samme’,” skrev en bruger på Facebook ifølge Devex.

Men den negative kritik var åbenbart nok til, at WFP trak kampagnen tilbage, på trods af at den ifølge en talsmand har været organisationens bedst præsterende.

Læs hele historien hos Devex.

Nu bliver det spændende at se, om dansk Røde Kors bliver udsat for et lignende pres på sociale medier for den aktuelle ”Yemen sulter”-kampagne, der også har et underernæret barn som blikfang.


Dansk organisation rykker ind i Myanmar

Organisationen ADDA, Agricultural Development Denmark Asia, klipper i denne måned snoren til et nyt projekt i Myanmar. Med støtte fra Holkegaardfonden vil organisationen gennemføre et to-årigt pilotprojekt med fokus på økologisk landbrug.

ADDA har indtil videre udført Danida-støttede projekter i Cambodja, Vietnam og – på trods af organisationens navn – Tanzania. Nu er turen kommet til Myanmar, ”fordi landet er et af de fattigste i Sydøstasien og har fattigdommen koncentreret i landdistrikterne,” som der står i det seneste nyhedsbrev.

Hovedrollen i projektet af småbønder fra Pa-O minoriteten i Shan-statens sydlige del. Kort fortalt går projektet ud på at hjælpe med at udvikle et bæredygtigt landbrug efter økologiske principper og med fokus på kvindernes rolle for på den måde at forbedre levevilkårene for befolkningen.

Skulle man have lyst til at støtte ADDAs arbejde, så kan man spytte i kassen til organisationens årsindsamling 2020. Se her hvordan du kan støtte.


Masser af bananer

2019 var et godt år for fairtrade-produkterne i Danmark. Bananerne trak det stor læs med en stigning i salget på 26 procent. Kaffe steg med otte og kakao med 13 procent. Sammelagt steg salget af fairtradevarer med 12 procent, oplyser Fairtrade Danmark.

Det stigende salg af fairtradevarer smitter også positivt af på organisationen, der bestyrer fairtrademærket, Fairtrade Danmark. Her steg omsætningen fra 7.568.532 kroner i 2018 til 8.486.197 kroner i 2019.

Organisationen tjener sine penge ved at licensere og godkende de produkter, der får lov at benytte det officielle fairtrademærke.

Læs mere om Fairtrade Danmark.

Årsrapporten og regnskabet for 2019 er ikke tilgængeligt på organisationens hjemmeside i skrivende stund, men når det formentligt snart kommer, så kan det ses her.


Mød det svenske udviklingsmiljø

Der var engang noget, der hed Danida Development Days. Her mødtes høj og lav fra det danske bistandsmiljø til seminarer og networking i Udenrigsministeriets fint restaurerede konferencelokaler ved Københavns havn. Nærmest et folkemøde for os, der var interesseret i global udvikling og humanitært arbejde. Det må have kostet mange penge, og sidste omgang var vist i 2013.

I Sverige holder Danidas søsterorganisation, Sida, fanen højt og inviterer nu til ’Utvecklingsforum 2020’. Datoen er 16. oktober og det hele kommer til at foregå online – og det er gratis. Tilmeldingen åbner i løbet af sommeren.

Overskriften er ’Med partnerskab i fokus’, og her henvises der til det 17. verdensmål.

Konferencen, der løber over én dag, skal samle forskellige aktører – myndigheder, civilsamfundet, erhvervslivet, beslutningstagere, organisationer og enkeltpersoner – som skal give deltagerne konkrete eksempler på, hvordan man kan skabe og arbejde i partnerskaber, lover arrangørerne.

Programmet kommer også i løbet af sommeren. Har du spørgsmål, kan de sendes til Sida på [email protected]

Du kan også abonnere på invitationer til Sidas arrangementer ved at udfylde formularen på denne side.


Prinsefond donerer til Folkekirkens Nødhjælp

Prins Nikolai og Prins Felix Fonden donerer 50.000 kroner til Folkekirkens Nødhjælp. Pengene skal gå til at håndtere corona-pandemien i verdens fattigste lande, hvor sårbare familier har brug for ekstra hjælp i denne svære tid, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Prinserne Nikolai og Felix er sønner af prins Joakim og hans ekskone, Alexandra. Fonden, der i dag bære de to unge mænds navn, hed tidligere Prins Joachims og Prinsesse Alexandras Fond.

Fondens kapital består af midler, som er fremkommet dels ved det overskud, der indkom ved salg af den bryllupsmønt, der var fremstillet i anledning af brylluppet 18. november 1995, dels ved fusionen i 2004 med Prins Joachims og Prinsesse Alexandras Internationale Uddannelsesfond, der blev oprettet i anledning af brylluppet 18. november 1995 med midler skænket af fondene i Bikuben-koncernen og af Foreningen til Unge Handelsmænds Uddannelse m.fl..

Fondens formål er at støtte humanitære, kulturelle og uddannelsesmæssige formål i eller udenfor Danmark.

Fonden uddelte første gang i 2019.


Det var alt, vi valgte at bringe i denne uge. Har du eller din organisation tips til nyheder og andre historier fra det danske udviklings- og bistandsmiljø, så tøv ikke med at sende dem til os på [email protected]