Verdensberømt norsk diplomat går af i vanære
Terje Rød-Larsen tilhører den absolutte top af det internationale diplomati. Han får æren for Oslo-aftalen mellem Israel og palæstinenserne, han har været på talrige opgaver for FN, og de seneste 15 år har han været chef for den respekterede tænketank International Peace Institute, der ligger lige over for FN’s hovedkvarter i New York.
Men Terje Rød-Larsen har også været med i kredsen om Jeffrey Epstein, finansmand og milliardær fra New York, der en gang var blevet dømt for at have købt sex af en mindreårig, og igen blev anholdt sidste år og sigtet for flere tilfælde af menneskehandel og sex med mindreårige. Epstein hængte sig i fængslet sidste år.
Den norske avis Dagens Næringsliv har gravet i forbindelsen mellem Terje Rød-Larsen og Jeffrey Epstein i over et år, og kunne for nyligt dokumentere, at topdiplomaten har ikke bare fået Epstein til at støtte tænketanken, men også lånt penge af ham og prøvet at få kanaliseret 100.000 dollar fra IPI tilbage til Epstein.
I torsdags forlod Terje Rød-Larsen sin stilling med en undskyldning.
Formanden for International Peace Institute, den tidligere australske ministerpræsident Kevin Rudd, siger, at han intet anede om Terje Rød-Larsens forbindelse til Epstein, og først sidste år fik kendskab til donationerne fra nogle af Epsteins velgørende fonde. Formanden lovede at give et tilsvarende beløb til hjælp til misbrugte og handlede kvinder. Men det er ikke sket endnu – på grund af Covid-19, lyder begrundelsen
FN’s generalsekretær Antonio Guterres har trukket sig fra sin ærespost i bestyrelsen for International Peace Institute og besluttet, at han overhovedet ikke skal sidde i bestyrelse nogen steder.
I Norge har denne sag en helt særlig udløber. Norge har fra 1. januar plads i FN’s Sikkerhedsråd. En to-årig plads som FN-ambassadør Mona Juul får megen ros for at have sikret Norge i heftig konkurrence med andre vestlige lande. Mona Juul er gift med Terje Rød-Larsen.
Jordskælv ryster forholdet
I Tyrkiet er dødstallet vokset til over 60 omkring byen Izmir efter fredagens jordskælv, skriver BBC. Der ledes fortsat efter overlevende i ruinerne af de sammenstyrtede bygninger.
På den græske ø Samos er to døde.
Med tragedien følger også en lille smule håb om at jordskælvet kan bedre lidt på forholdet mellem Grækenland og Tyrkiet.
Grækenlands ministerpræsident Mitsotakis ringede til Tyrkiets præsident Erdogan for at kondolere med det tragiske tab af menneskeliv, og sagde,
“Uanset vores uenigheder, er det i sådanne tider vores folk må stå sammen.”
Tyrkiets præsident Erdogan svarede med at sende sine og folkets kondolencer til hele Grækenland med tilføjelsen,
“At to naboer kan udvise solidaritet i svære tider er mere værd end meget andet her i livet.”
Jordskælvsdiplomati er et ord, der blev hæftet på optøningen i det tyrkisk-græske forhold, da en række jordskælv i 1999 ramte begge lande. Viljen til at hjælpe hinanden var stor på begge sider af grænsen, både hos regeringerne og i befolkningerne, og det førte faktisk til en optøning af forholdet.
Sindika Dokolo død i dykkerulykke
Sindika Dokolo, congolesisk forretnings- og rigmand, kunstsamler, en aktiv støtte af nogle oppositionsgrupper i DRC og en erfaren dykker, er død 48 år gammel I en dykkerulykke i Dubai.
Sindika Dokolo var også halvt dansk, hans mor var dansk, men det, han mest af alt blev kendt for over hele verden, var ægteskabet med Isabel dos Santos, datter af Angolas tidligere præsident Jose Eduardo dos Santos, der styrede landet i 38 år, og Afrikas rigeste kvinde.
Parret er under anklage for korruption, for blandt andet at have overført en milliard dollar fra statskassen til selskaber, de havde aktier i, mens dos Santos var præsident. Parret har fået indefrosset deres værdier i Angola og i Portugal.
Udover selv at være samler af afrikansk kunst var Sindika Dokolo en ivrig fortaler for at beholde afrikansk kunst i Afrika. Han var aktiv i politik i sit fødeland, Den Demokratiske Republik Congo, hvor han grundlagde en bevægelse med det formål at forhindre den daværende præsident Joseph Kabila i at søge en tredje præsidentperiode. Kabila trådte tilbage sidste år efter 18 år ved magten.
“Respekt for hans bidrag til kampen for folkets frihed og værdighed og for hans vogten over den afrikanske identitet og kulturarv,” hed det i et tweet fra den congolesiske demokrati-gruppe Lucha efter Sindika Dokolos død.
Selv kommenterede Sindika Dokolo i 2017 anklagerne mod parret sådan:
“Jeg anerkender ikke, at vi rige afrikanere skal undskylde eller forsvare os. Jeg foretrækker, at kontinentets rigdom går til en korrupt, sort mand fremfor en nykolonialistisk, hvid mand.”
Riskrig mellem Indien og Pakistan
En ny front er åbnet i den konstante strid mellem Indien og Pakistan, skriver The Guardian. Indien prøver at få EU til at anerkende de langkornede basmati-ris, som et produkt, der vokser ganske bestemte steder på det indiske subkontinent – i områder af Indien.
Som det er nu, er der ingen told på ris, som enten de indiske eller de pakistanske myndigheder har godkendt som ægte basmati. Indien står for to tredjedele af salget til EU, Pakistan for den sidste tredjedel.
Men det er ved at ændre sig, Indiens andel skrumper, mens Pakistans vokser. Men nu søger Indien altså at blive eneforhandler af ægte basmati-ris ved at ansøge om at få risen ind i den klassifikation, der hænger sammen med oprindelsesstedet. Ligesom for eksempel parmaskinke, champagne, stiltonost og feta. Darjeeling te blev markant dyrere, da det lykkedes Indien i 2011 at sikre staten Vestbengalien eneret til at bruge navnet.
Pakistans eksport af basmati til EU er blevet fordoblet de seneste tre år, først og fremmest fordi indien ikke kan leve op til EU’s regler for brug af pesticider