Under sit officielle besøg i Israel i begyndelsen af november kom Malawis udenrigsminister, Eisenhower Mkaka, med en opsigtsvækkende udmelding. Han annoncerede, at Malawi vil åbne ambassade i Jerusalem i sommeren 2021.
Dermed bliver Malawi det første afrikanske land i flere årtier, der åbner en ambassade i den hellige by, som både israelere og palæstinensere gør krav på som deres hovedstad. Malawi er også et af de få afrikanske lande, der siden sin selvstændighed i 1964, kontinuerligt har opretholdt diplomatiske forbindelser med Israel.
“Jeg er sikker på, at flere afrikanske lande vil følge denne beslutning,” sagde Israels udenrigsminister, Gabi Ashkenazi i forbindelse med Malawis annoncering af ambassaden i Jerusalem, skriver Reuters. Israels FN-ambassadør Gilad Erdan udtrykte sig i mere svulstige vendinger:
“Tak Malawi for at anerkende den historiske sandhed, som er, at Jerusalem er den evige hovedstad for det jødiske folk og staten Israel,” tweetede han.
Palæstinenserne raser
Mindre positive toner lyder fra palæstinenserne. Præsident Mahmoud Abbas’ særlige udsending, Hanan Jarrer, har i Malawi overrakt et protestbrev til landets nyvalgte præsident Lazarus McCarthy Chakwera, der er evangeliker og ifølge The Times of Israel stor tilhænger af Israel.
I brevet opfordrer Mahmoud Abbas sin malawiske kollega til at trække beslutningen om at åbne ambassade i Jerusalem tilbage og gør opmærksom på, at det er overtrædelse af FN’s Sikkerhedsråds resolution vedrørende det omstridte territorium.
“Malawi bør stå sammen med det internationale samfund. Malawi bør ikke vælge at stå på den forkerte side af historien. Malawi bør ikke vælge at følge en apartheid stat,” udtalte Hanan Jarrar under sit besøg i Malawi ifølge VOA.
Den Afrikanske Union kritiserer også Malawi for beslutningen. Unionens formand, Moussa Faki Mahamat, udtaler, at den kun vil øge spændingerne i regionen, og at Den Afrikanske Union deler det palæstinensiske folks ønske om en selvstændig stat med Østjerusalem som hovedstad, skriver VOA.
Udviklingsstøtte for politisk anerkendelse
Præsident Lazarus McCarthy Chakwera udtaler gennem sin talsmand, at han er positivt stemt over for en tostatsløsning, men at Malawi altid vil forfølge, hvad der tjener landets interesser bedst.
Israel vil åbne en ambassade i Malawi og har lovet øget bilateralt samarbejde i form af bl.a. udviklingsstøtte og vidensdeling,” skriver Jerusalem Post.
“Vi vil hjælpe Malawi med at bygge en bedre fremtid for den næste generation,” har Gabi Ashkenazi udtalt ifølge The Times of Israel. Til gengæld giver Malawi den jødiske stat politisk anerkendelse med stor symbolværdi ved at åbne ambassaden i Jerusalem.
Den evigt omstridte by
Israel besatte Østjerusalem efter seksdageskrigen i 1967 og betragter hele byen som landets hovedstad. Hovedparten af det internationale samfund anerkender dog ikke dette, og palæstinenserne ønsker, at Østjerusalem skal være hovedstad for en fremtidig palæstinensisk stat.
Ifølge The Jerusalem Post åbnede 16 afrikanske lande ambassader i Jerusalem tilbage i 1950’erne, men lukkede dem efter Yum Kippur-krigen i 1973, hvor de afrikanske lande brød de diplomatiske forbindelser med Israel. I 1980’erne genåbnede mange af landene deres ambassader i Israel, men denne gang i Tel Aviv.
I slutningen af 2017 kom præsident Trump med en kontroversiel udmelding. Han anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad og flyttede året efter USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Sidenhen har Guatemala fulgt trop og flere lande som Honduras, Serbien og Kosovo har udtalt, at de vil gøre det, skriver Reuters.
Malawis udmelding om at åbne ambassade i Jerusalem kommer umiddelbart efter, at Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater og Sudan har indgået aftaler med Israel om en diplomatisk anerkendelse af den jødiske stat.