Det lærte jeg i Danmark – en portrætserie
Hvert år lægger hundredvis af studerende og forskere vejen forbi Danmark for at studere. De er støttet af Danidas udviklingssamarbejde, og de forsker i alt fra kolera til korruption.
Fælles for dem er, at de vil gøre deres hjemlande til et bedre sted at leve i.
I skal møde fem af dem i denne portrætserie, som vi dykker ned i over de kommende uger.
Du kan høre podcasten ‘Det lærte jeg i Danmark’ i Apple og Googles podcastapps og her på Globalnyt.
1. Fra sponsorbarn til koleraforsker i København
3. Ikke plads til fejl, når det handler om at redde liv
4. Nabin er stadig i gang med at genopbygge huse efter 2015-jordskælvet i Nepal
”Det har været en vanvittig uge. Jeg har slet ikke læst mails eller været på Facebook,” siger Flavia Collaço som det første, da vi endelig får fat på hende.
Hun har haft en deadline på den rapport, hun arbejder på – den første, der på det niveau beskriver sammenhængen mellem korruption og klima i Brasilien.
”Målet er, at vi vil bevise, hvordan korruption har haft en negativ påvirkning på klima- og miljøområdet her i landet,” fortæller hun.
Rapporten, der snart udkommer, er Collaços store værk og kommer til at bestå af en række eksempler som ulovlig skovning af Amazonas og svindel. Hun er hovedforsker på området for Transparency Internationals brasilianske afdeling – en afdeling med nok at se til.
”Den politiske situation i Brasilien påvirker hele verden. Vi har planetens største biologiske mangfoldighed, og vi har de største skove og floder. Men på det seneste har politiske bevægelser været skyld i, at det er gået den forkerte vej med naturbeskyttelsen,” siger hun.
Det er en politisk situation, som er svær at gøre noget ved for en ngo som Transparency International. Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, gik blandt andet til valg på, at det økonomiske potentiale i Amazonas skulle udnyttes. Siden er skovning af regnskoven taget til – til stor bekymring for eksperter og organisationer verden over.
Samtidig giver præsidenten ikke meget for holdningerne hos de ngo’er, der vil beskytte regnskoven. Han har blandt andet kaldt dem for en cancer, han ikke få bugt med.
Skal tale med en regering, der ikke vil tale
Det er med de arbejdsvilkår, Flavia Collaço tilmeldte sig en uddannelse i Danmark, der foregik henover foråret og sommeren. Men bare et par uger før flyets afgang i marts, lukkede landet ned på grund af coronavirus, og så var undervisningen pludselig digital.
”Det var virkelig dårlig timing. Det var stadig en god oplevelse, men også frustrerende, for vi håbede jo, at vi kunne være sammen og interagere med hinanden. Og vi er alle fra det globale syd, så det er svært med digital undervisning, for vi har dårlige internetforbindelser.”
Alligevel var der en del brugbar viden i de digitale undervisningslektioner, som hun især håber på at kunne bruge, når rapporten er færdigskrevet, og det bliver tid til at påvirke politik med den.
”I Transparency er vi ikke stærke nok til selv at bekæmpe de tilbageslag, vi ser i øjeblikket. Men hvis vi samarbejder med andre, kan det være, at vi kan gøre noget. Jeg håber, at det her kursus har givet mig nok viden til, at jeg kan få de samarbejder op at stå – og få andre til at indse, at det her virkelig er vigtigt og haster,” siger Flavia Collaço.
Helt grundlæggende koger hun det, hun har lært på det danske kursus, ned til en enkelt forhåbning:
”Det har lært mig, hvordan jeg skal gå i dialog med en regering, som ikke ønsker at være i dialog.”
Tror kun på status quo
Uanset hvor meget Flavia Collaço har lært, og hvor mange eksempler hun dokumenterer og fylder i rapporten, er hun afklaret med, at hendes arbejde ikke vender den brasilianske politik på hovedet.
”Jeg er nået til et punkt, hvor det ikke længere er lovændringer og store forslag, der er målet med min forskning. Jeg håber bare på, at vi kan bevare status quo,” siger hun.
Det kan lyde demotiverende, men det er det på ingen måde for hende. Hun ser på sit arbejde – og den rapport, der udkommer inden længe – som fundamental for kampen mod korruption og for klimaet.
”Det er så vigtigt at sætte fokus på de her emner, for der er mange, der ikke forstår, hvorfor og hvordan det sker. Så hvis vi kan sætte en stor lup på lige netop linket mellem korruption og klima, så vil det blive lettere at bekæmpe de tilbageslag, vi ser i naturbeskyttelsen her i Brasilien.