¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika
Podcasten sætter fokus på stort og småt i Mellem- og Sydamerika og dækker både aktuelle begivenheder, tendenser og kulturelle fænomener fra hele regionen.
Bag podcasten står Josefine Aude Raas og Mette Mølgaard, journalister med speciale i Latinamerika.
Alle afsnit af podcasten på Globalnyt
Lyt til ¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika på Buzzsprout
Så skete det endelig.
I slutningen af december sidste år vedtog senatet i Argentina, at abort skal være gratis, sikkert og lovligt. Det er et lovforslag, som har været oppe flere gange, men som altid er blevet nedstemt. Og afstemningen var også tæt denne gang.
Men nu er der fri abort, og det betyder, at kvinder kan få en abort indtil den 14. uge af graviditeten – og senere, hvis kvindens liv er i fare, eller hun er blevet udsat for voldtægt. Argentina er et af de største lande i Sydamerika og selveste pavens hjemland. Paven har udtalt flere gange, at han ikke støtter op om abort, så det er en historisk begivenhed.
“Es ley” (“det er lov”, red.), blev der råbt på gaderne i Argentina, da afstemningsresultatet blev offentliggjort, og så blev der viftet med de symbolske grønne tørklæder, der er blevet symbolet på kvindebevægelsen i hele regionen.
Op til 50 års fængsel for abort
Argentina er det kun fjerde land i Latinamerika, der tillader abort. Men det er det indtil videre største land, og derfor er der håb om, at beslutningen smitter af på de andre lande.
Latinamerika har stadig nogle af de mest restriktive abortlove i hele verden. I både El Salvador og Nicaragua risikerer en kvinde op til 50 års fængsel for abort – også selvom hun aborterer ufrivilligt. Til trods for, at restriktionerne er så strenge, aborterer 6,5 millioner kvinder hvert år i regionen.
Men hvorfor er abortlovgivningen så stram i Latinamerika? Det diskuterer Josefine Aude Raas og Mette Mølgaard i denne episode af ¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika, hvor de taler med Misha Wolsgaard, som er Latinamerikaekspert i Oxfam IBIS.