Verden rundt: om syngeforbud, vacciner og andet fra ugen

gettyimages-1230685710
Mon ikke de mistede balancen på Kabuls nyåbnede yogacenter for kvinder i sidste uge?
Foto: Sayed Khodaiberdi Sadat/Anadolu Agency via Getty Images
Kirsten Larsen

14. marts 2021

Chok-direktiv i Afghanistan
Ud af det blå kom i sidste uge et forbud mod, at afghanske piger over 12 år synger offentligt. De må ikke synge i skolesammenhænge og ikke have mandlige sanglærere. Afsenderen var direktoratet for undervisning i hovedstaden Kabul, og reaktionen kom med det samme på de sociale medier, masser af kritik og videoer med syngende afghanske piger og kvinder.

Sent lørdag aften annullerede Undervisningsministeriet forbuddet med en udtalelse om, at et sådant forbud ikke reflekterer hverken ministeriets indstilling eller politik. Ministeriet vil efterforske sagen, som kan få disciplinære følger, skriver BBC.

Sagen, der vækker mindelser om tiden under Taliban, kommer på et meget følsomt tidspunkt i Afghanistan. Landets regering og den ultrakonservative Taliban-bevægelse forhandler om fred. Og USA har netop øget presset på parterne med en form for køreplan, som blandt andet vil indebære, at de to parter drosler kampene ned og går sammen i en overgangsregering. Den skal lede landet frem til valg og til en ny stor FN-ledet fredskonference i Tyrkiet.

USA har, står der i et brev fra USA’s udenrigsminister, Anthony Blinken, til Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, endnu ikke besluttet om de sidste styrker bliver trukket ud inden 1. maj, sådan som USA har aftalt med Taliban. Det er den afghanske regering meget imod. Blinken lægger yderligere pres på ved at advare den afghanske præsident om, at Taliban hurtigt kan tage kontrol over større dele af landet i forårsoffensiven.

For de afghanske kvinder, især i byerne, er situationen svær. De vil gerne have fred, men frygter Talibans indflydelse på deres liv.  Derfor var det nu annullerede forbud mod at synge et chok.

Sig nej til vold. Murmaleri i Burkina Faso


Foto: Godong/Universal Images Group via Getty Images

Burkina Fasos hemmelige forhandlinger
I Burkina Faso har højtstående officerer og embedsmænd i månedsvis forhandlet våbenhvile med jihadister i den al-Queda-tilknyttede gruppe JNIM, og det har tilsyneladende givet resultater, skriver The New Humanitarian.

I de dele af landet, det drejer sig om, er volden faldet til en femtedel, siden forhandlingerne gik i gang. Der er stor usikkerhed om, hvem der i øvrigt er med i forhandlingerne, om de allerede omfatter andre militante grupper eller skal gøre det. Regeringen forhandler af princip ikke med terrorister, derfor har alt været meget hemmeligt, skriver The New Humanitarian.

I lokalsamfundene hersker der stor usikkerhed. De lokale ledere ved ikke, hvordan de skal forholde sig til de mennesker, der nu kommer på markedet for at handle i stedet for at dræbe. De lokale er også bange for at tale med jihadisterne, hvis nu de senere skulle blive beskyldt for at være i ledtog med dem.

Folk i landsbyer, som er kontrolleret af jihadisterne fortæller, at de militante stadig kræver at man opfører sig og klæder sig, som de synes. Men beboerne er mindst lige så bange for, at sikkerhedsstyrker og militser skal tro, de støtter de militante. Så vi må skifte tøj, hver gang vi går ud og ind af landsbyen, fortæller en.

The New Humanitarian påpeger, at der virkelig er brug for, at lokale ledere får flere informationer om, hvad der sker, og retningslinjer for, hvordan de skal forholde sig, hvis freden skal have mulighed for at bide sig fast i denne del af det uroplagede Sahel på sydsiden af Sahara.

FN’s generalsekretær António Guterres vil gerne selv fortsætte.


Foto: Lev Radin/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

FN’s generalsekretær skal have folkelig opbakning
En ny græsrodsbevægelse #Forward vil arrangere åbne, digitale primærvalg for at finde en kandidat til posten som øverste FN-chef, der har folkelig opbakning.

Formålet er, at gøre hele udnævnelsesprocessen mere åben og demokratisk og samtidigt at skabe mere opmærksomhed om hele valget.

“Som det er nu, er der ingen i den globale brede befolkning, der ved noget om valget af en generalsekretær, eller som interesserer sig for det, siger Colombe Cahen-Salvador til netmediet PassBlue.

Han og Andrea Venzon, begge europæere og bosiddende i London, har stiftet bevægelsen og har på trods af deres unge alder erfaring med politiske kampagner. De vil tage den begyndende åbning af valgprocessen, som skete, mens danske Mogens Lykketoft var formand for FN’s generalforsamling, et stort skridt videre.

De lægger ud med straks at indsnævre kandidatfeltet. Det skal være en kvinde eller en, der identificerer sig som kvinde. “Vi har brug for positiv diskrimination og flere kvinder ved magten,” siger Colombe Cahen-Salvador.

#Forward har oprettet en webside og vil først rekruttere frivillige. Fra næste måned går jagten på kvalificerede, troværdige kandidater ind, helst med diplomatisk og politisk erfaring. Og så skal der afholdes globale offentlige afstemninger om kandidaterne. Det skal være absolut seriøse kandidater, for siden vil #Forward prøve at lokke eller presse topkandidaternes regeringer til at støtte dem.

Den nuværende generalsekretærs embedsperiode udløber ved årsskiftet, og António Guterres har sagt, at han søger en anden periode. Arora Akanksha, der er ansat i FN’s Udviklingsprogram, har søgt at stille op mod ham, men hverken generalforsamlingens formand eller Sikkerhedsrådet anerkender hende som kandidat, da hun ikke har nogen regerings støtte. Der skulle være yderligere fire kandidater, så den nuværende generalsekretær får altså nogen modstand.

Fronterne rykkede sif´g ikke en meter på det seneste møde i verdenshandelsorganisationen.


Foto: Robert Hradil/Getty Images

WTO kørt fast i vaccinespørgsmål
Endnu et møde i verdenshandelsorganisationen sluttede i onsdags, uden at der blev pillet ved medicinalindustriens patentrettigheder.

Omkring 80 af verdens lande har presset på for at få sat gang i produktionen af Corona-vacciner på fabrikker over hele verden. Det er Sydafrika og Indien, der fører an med et forslag om netop at tilsidesætte reglerne i TRIPS-aftalen om intellektuelle ophavsrettigheder.

WTO er stort set splittet mellem rige og fattige lande. De rige siger nej, det vil fratage deres medicinalproducenter incitament til at forske og udvikle. Så USA, EU, Storbritannien, Norge, Schweiz og andre vil lade producenterne holde produktionen hos sig selv, eller indgå frivillige aftaler, som nogle har gjort.

WTO’s regler gør det muligt i en nødsituation at tilsidesætte patentretten. Og det er det udviklingslandene vil have. Omkring 100 lande i verden har endnu ikke vaccineret en eneste, og mange af dem vil skulle vente på vaccinerne i op mod to år. Verdens rigeste lande har typisk reserveret mere vaccine til sig selv, end de har brug for.

Læger uden Grænser har samlet 375 civilsamfundsorganisationer om kravet om at få ophævet patenterne under pandemien.

Det var ottende gang corona-vaccinen blev diskuteret i WTO.