I udviklingslande er Covid-19-pandemien særlig hård for de små selvstændige, hvor mange små virksomheder må dreje nøglen om. Kunderne forsvinder fra de små caféer, og der er ikke råd til småhandel, når de fattigste vender hver en krone af deres opsparing. Situationen er ikke ulig, hvad vi ser i Danmark, men fra et noget andet og fattigere udgangspunkt.
I en spørgeundersøgelse foretaget blandt mere end 24.000 mikrofinanskunder i 19 fattige lande fremgår det, at ikke mindre end 49 procent frygter for familiens sundhed og 27 procent for deres levebrød som følge af Covid-19.
En af dem er etiopiske Serkalem Alem. Hun ejer en lille forretning ude på landet, hvor hun sælger sodavand og kaffe fra sin blå telt-butik ved landsbyens markedsplads. Hun er enlig mor til en lille søn og har levet i ekstrem fattigdom det meste af sit liv. Da Covid-19 ramte lokalsamfundet, stoppede kunderne med at besøge Serkalem Alems butik, og af de kunder, der stadig havde råd til at handle, ønskede kun få at købe hendes ellers top-sælgende produkt, den traditionelle snack kolo, da det pludselig ikke var så attraktivt at købe gademad i en coronatid.
Som mange andre ekstremt fattige har Serkalem Alem ikke en bankkonto, men i stedet en spare- og lånegruppe – en såkaldt VSLA, hvor hun og 25 andre ugentligt betaler ind til en fælles kasse og fordeler små lån mellem sig. Det er disse lån fra gruppen, der sikrer en smule robusthed i hendes økonomi. I forbindelse med coronakrisen krævede det imidlertid et større lån, for at hun kunne omstille sin butik fra at sælge kolo og i stedet sælge kaffe.
Redningen blev mikrofinans-udbyderen Jamii.one, der gav hende et lån, der gjorde, at hun kunne komme videre og endda bygge bro til den formelle banksektor.
Finansiel inklusion i fokus
Dansk Forum for Mikrofinans (DFM) er et netværk af 24 ngo’er og virksomheder, der har erfaring med finansiel inklusion og er optaget af, hvordan finansiel empowerment og jobskabelse kan bidrage til at opfylde verdensmålene.
DFM foreslår, at den nye udenrigspolitiske strategi fokuserer på finansiel inklusion, vel at mærke i en klimaklog udgave, med bidrag fra både civilsamfund og det private erhvervsliv. I regi af DFM samarbejder ngo’er som Folkekirkens Nødhjælp, CARE, Center for Kirkeligt Udviklingsarbejde og Økologisk Landsforening med store mikrofinansaktører som Nordic Microfinance Initiative, Andelskassen Oikos og Merkur Andelskasse.
Op imod 50 procent af afrikanerne er under 15 år, og det er en kæmpe udfordring at støtte dem i at skabe jobs og indtjening. Her er det ikke tilstrækkeligt at se på den formelle jobsektor alene, da mange muligheder ligger i den uformelle sektor. Der må skabes innovative løsninger, der bekæmper fattigdommen og styrker fødevaresikkerheden på en klimaklog måde.
Første skridt på vej mod at sikre finansiel inklusion kan meget vel være velafprøvede redskaber som spare- og lånegrupper. Disse tiltag kan også gavne den voksende gruppe af unge, der falder uden for det formelle uddannelsessystem og opbygge kapacitet blandt de fattigste til at blive en del af den formelle økonomi.
Dette kan med fordel kombineres med klimatilpassede landbrugsmetoder, og så skabes der ofte stærke andelsforeninger. Småbøndernes jord er kun deres guld, hvis det ved hjælp af forbedrede metoder eller nye greb kan give afkast. Det kan eksempelvis være øget brug af husdyrgødning, fangst af insekter til protein-produkter, gravning af kanaler der bekæmper jorderosion.
Andet skridt i finansiel inklusion handler om at komme ind i den formelle sektor, og her er der meget at vinde, når ngo’er, forskningsinstitutioner, virksomheder og investeringsaktører går sammen. Der er gode eksempler på lovende metoder og teknologier inden for mikrofinans, hvor klima og bæredygtigt landbrug også styrkes, og her har Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) været en central aktør. Eksempelvis har IFU via Nordic Microfinance Initiative og gennem Folkekirkens Nødhjælps deltagelse investeret i den lokale mikrofinansinstitution Juhudi Kilimo i Kenya, som netop giver eftertragtede lån til småbønderne, der derved får mulighed for at investere i omstillingen til klimaklogt landbrug, som er nødvendig.
Alle gode kræfter må i spil for at bekæmpe fattigdom og skabe håb for de fattigste i en post-Covid-19-tid.
Læs hele Dansk Forum for Mikrofinans høringssvar.
Kristine Kaaber Pors er læringskoordinator og gruppeleder hos Dansk Forum for Mikrofinans.