Kakaobønder i Vestafrika går en hård tid i møde. Elfenbenskysten regering, som fastsætter landets pris på kakaobønner, har besluttet at sænke prisen med 25 procent i forhold til sidste års høstpris. Justeringen vil presse prislejet på kakao i hele regionen og vil gå hårdt ud over kakaobønder i ikke blot Elfenbenskysten, men også i øvrige kakaoproducerende lande, advarer organisationen Fairtrade.
Nedjusteringen kommer, fordi eksportører og kakaofirmaer er brændt inde med bønner fra sidste høst som følge af lav efterspørgsel under corona-pandemien og derfor har skåret kraftigt ned på kakaobønneopkøb. Som konsekvens bugner Elfenbenskystens egne varehuse af usolgt kakao, og regeringen har nu taget konsekvensen.
Ingen mening at indkøbe til lager
Anonyme kakaoeksportører fortalte tidligere på året til Reuters, at det lavere indkøb også hænger sammen med indførslen af det såkaldte LID, der står for Living Income Differential. LID er et fattigdomsreducerende tiltag, der pålægger kakaoeksportører en ekstra afgift på 400 dollars ekstra per ton kakao, som den ivorianske stat fordeler til landets kakaobønder som værn mod skiftende og faldende kakaopriser.
Det ser dog ud til, at kakaovirksomheder er begyndt at købe deres bønner fra producenter uden for LID-landene, som udover Elfenbenskysten også omfatter Ghana, for at undgå den ekstra afgift. Virksomhederne er i tillæg begyndt at indkøbe mindre partier, hvilket lægger yderligere pres på kakaobønderne.
”Med indførslen af LID er det ikke længere rentabelt at have lager som før. Vi køber bare det, vi har brug for,” sagde en direktør for en europæisk kakaovirksomhed til Reuters
Fairtrade: EU må træde ind
Den kraftige prisreduktion har fået Fairtrade til at gå ind og sikre sine certificerede kakao-kooperativer en minimumspris, der er 13 procent højere end den nye, nedjusterede pris.
Men der er brug for reformer der kommer bønnerne til gode, og som kan bekæmpe den historiske fattigdom i sektoren, mener organisationen, der opfordrer EU-kommissionen til at kigge nærmere på kakao-sektoren.
EU – verdens største importør af kakao – tog emnet op i kommissionen i oktober 2020 og vil frem til juli afholde en række møder, der har fokus på at understøtte en mere bæredygtig kakaoproduktion. Udover at ville sikre kakaobønder et ordentligt indkomstgrundlag, kigger kommissionen også på industriens negative påvirkning på naturen, hvor især afskovning er en udfordring. Elfenbenskysten har mistet omkring 90 procent af landets totale skovareal i forbindelse med kakaolandbrug.