Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Film og seminar om folkemordet i Cambodja

Film nr. 1 “Facing Genocide – Khieu Samphan and Pol Pot” vises

Tid: Søndag den 14. november kl. 11.

Film nr. 2 “Enemies of the people” vises

Tid: Søndag den 14. november, kl. 13 – derefter seminar med journalist Mette Holm.


Film nr. 1 “Facing Genocide – Khieu Samphan and Pol Pot” vises

Tid: Søndag den 14. november kl. 11.

Film nr. 2 “Enemies of the people” vises

Tid: Søndag den 14. november, kl. 13 – derefter seminar med journalist Mette Holm.

Sted; både film og seminar: Biografen Øst for Paradis, Paradisgade 7-9, 8000 Århus C (Billet tlf: 86 19 31 22, e-mail [email protected] og web: www.paradisbio.dk)

Gratis adgang og alle er velkomne

Sandheden om Cambodjas bødler

De Røde Khmerers regime kostede op mod to millioner mennesker livet fra 1975 til 1979. Efter 30 år med krig, politisk ustabilitet og manglende vilje til at gøre op med fortiden står de øverste ledere nu tiltalt ved et internationalt FN-tribunal.

Aarhus filmfestival viser 2 dokumentarfilm, der forsøger at grave i sandheden om Cambodjas folkedrab og lader publikum komme helt tæt på bødlerne. Vi møder de aldrende ledere og deres foruroligende intakte ideologiske overbevisninger.

Filmen “Facing Genocide – Khieu Samphan and Pol Pot”:

Khieu Samphan var statsleder under Khemerernes regime. Han er tiltalt af FN-tribunalet som medansvarlig for folkedrabet. Dokumentaren tager publikum med gennem Cambodjas historie og undersøger undervejs, hvem Khieu Samphan egentlig er og var, og hvad der drev ham.

Filmen ønsker at få styrets topfolk til at fortælle sandheden, og måske endda erkende deres skyld, inden de dør eller fængsles. Vi følger Khieu Samphan over 1½ år frem mod hans anholdelse i 2007.

Filmen slutter intenst med mødet mellem hans kone og en repræsentant for ofrene. Familiens insisterer på Khieu Samphans uskyld.

Publikum får en lille smag af den frustration og usikkerhed som hele Cambodjas befolkning må føle.

Filmen “Enemies of the people”:

Denne prisvindende film giver et glimt af instruktøren Thet Sambats store projekt. Hans forældre døde under Khmer Rouges rædselsregime i slutningen af 70erne. Sambath bruger nu al sin tid og alle sine penge på at finde nogle af de bødler, der i dag lever i skjul. Han vil vinde deres tillid, så de vil fortælle sandheden foran kameraet.

Efter flere år lykkes det ham at komme så tæt på Nuon Chea, Pol Pots højre hånd, at han får en smag af sandheden om myrderierne. Dette er en sjælden mulighed for at komme bag de mange historier og genfortællinger om Khmer Rouge tiden.

Den går direkte ind i behovet for sandhed, spørgsmål om forsoning og om forholdet mellem de lavtrangerende bødler, der udførte mordene og de højtstående ledere, der gav ordrerne. Hvem er ansvarlig?

Mette Holm: Findes der forsoning og sandhed i sorgens regime?

Journalist og forfatter Mette Holm er inviteret af Amnesty International og Aarhus Filmfestival for at give sit perspektiv på Cambodjas opgør med fortiden. Hun har i årevis boet og arbejdet i Cambodja og vil efter filmene fortælle om det FN-tribunal, der i år udstedte sin første dom til en højtstående Khmer Rouge leder.

Tribunalet er fra flere sider blevet kritiseret for ikke at være nok politisk uafhængigt og ikke være vidtrækkende nok. I 2004 fik Mette Holm mulighed for at møde og interviewe statslederen Khieu Samphan.

Hun vil med sin store viden om det politiske liv i nutidens Cambodja perspektivere filmens temaer om forsoning og sandhed. Hun har netop udgivet bogen ”Asien og menneskerettigheder – en vejviser”.
______________
* Aarhus Filmfestival 10 byder velkommen under overskriften reframe.reality.
* Festivalen holdes 12.-14. november i Øst for Paradis, Slagtehal 3, Gellerupbadet, Biocity, ARoS med flere.
* Aarhus Filmfestival har gratis entré til alle forevisninger.

Yderligere oplysninger hos:
Majbritt Sørensen, PR-medarbejder
AARHUS FILMFESTIVAL
Tlf. 60 13 34 68 og e-mail: [email protected]
web: www.aarhusfilmfestival.dk