Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Haiti jordskælvet – Kaos eller koordinering?

Tid: Tirsdag den 23. november, kl. 17 – 21

Sted: Ingeniørhuset, IDA, Kalvebod Brygge 31-33, Københavns havnefront

Mødet afvikles på dansk


Tid: Tirsdag den 23. november, kl. 17 – 21

Sted: Ingeniørhuset, IDA, Kalvebod Brygge 31-33, Københavns havnefront

Mødet afvikles på dansk

Jordskælvet, som ramte Haiti den 12. januar 2010, kostede flere end 200.000 menneskeliv, kvæstede 300.000 og gjorde over 1 million hjemløse. En massiv indsats blev sat i værk af en kompleks række af nationale og internationale aktører; en af de største siden tsunamien i Det indiske Ocean i december 2004.

Haitis muligheder for selv at håndtere situationen var undermineret af ø-statens svage offentlige institutioner, hvilket gjorde det vanskeligt for de internationale aktører at samarbejde med nationale og lokale myndigheder og civilsamfundsgrupper.

FNs kontor for koordinering af humanitære anliggender (OCHA) blev derfor ansvarlig for at samordne indsatsen mellem i alt 12 “cluster grupper” ledet af FN-organisationer og andre internationale aktører.

Undergrupper og mindre arbejdsgrupper blev etableret for at muliggøre mere effektive og overskuelige møder, men det høje antal koordineringsmøder betød, at de humanitære organisationer (specielt de mindre NGOer) ikke altid var i stand til at deltage i vigtige cluster møder, og dermed de vigtige beslutningstagende processer.

På samme tid gjorde den høje omsætningshastighed af udsendt personel på korttidskontrakter det vanskeligt at koordinere indsatsen, samt sikre en fornuftig kontinuitet.

U-landsfagligt Selskab lægger op til debat om den danske indsats i Haiti med udgangspunkt i følgende centrale spørgsmål:

* I hvilken grad afspejler indsatsen i Haiti, at aktørerne har lært af historien fra tidligere katastrofer?
* Taget den ekstraordinære tilstrømning af humanitære aktører i betragtning, lykkedes det koordineringssystemet effektivt at prioritere kapaciteten og aktiverne til at modsvare behovet – eller var der for mange kokke?
* Er det på tide med en ny dansk strategi/indsats for fremtidige indsatser, eller skal vi overlade alt til NGOer og FN systemet?

Prisen for deltagelse er 150 kr. og inkluderer en let anretning. Der er gratis adgang for Master of Disaster Management (MDMa) studerende fra Københavns Universitet.

Interesserede kan tilmelde sig på e-mail: [email protected] eller tlf. 33 18 48 18 (åben til kl. 20, samt weekender) med angivelse af følgende information:
Arrangementsnummer 120651
Fulde navn
E-mail adresse
Telefonnummer
Titel og organisation (MDMa studerende har gratis adgang)