Tid: 16/11/2016 18:30 til 16/11/2016 21:00

Sted: Cafe Nutid, Sankt Peders Stræde 1, København

Arrangør: N/A

FN-rapportør for forsamlings- og foreningsfrihed i samtale med udenrigsminister Kristian Jensen

Maina Kiai, der er FN-rapportør for forsamlings- og foreningsfrihed, er i denne uge i Danmark for at møde NGO’er og politikere og sætte fokus på, hvordan vi i Danmark kan arbejde for mere åbne og frie samfund ude i verden.

”I Nødhjælpens Ungdom mener vi, at unge bør være en del af en sådan drøftelse, og vi glæder os derfor over, at både Maina Kiai og Kristian Jensen sætter en aften af til at møde unge,” siger Anders Palstrøm, som er international koordinator i Nødhjælpens Ungdom.

Unge er centrale aktører

Og unge er særligt vigtige at inddrage, når det drejer sig om kampen for mere åbne og frie samfund, påpeger Anders Palstrøm:

“Unge er en nøglegruppe i sådan en diskussion. Unge er både særligt sårbare, når friheden indskrænkes, men unge rummer jo også et enormt potentiale som drivkraft for positiv forandring i vores samfund. Derfor skal vi huske unge, når vi taler om pressede civilsamfund,” siger han.

Siden begyndelsen af år 2015 har unge frivillige i Nødhjælpens Ungdom arbejdet med temaet, og i løbet af det sidste år er indsatsen blevet en stadig vigtigere del af nye partnerskaber, blandt andet i Cambodja og Palæstina:

“Flere af vores partnere er unge, der lever i samfund med begrænset frihed, og som kæmper for overhovedet at kunne mobilisere medlemmer og frivillige i deres respektive arbejde”, fortæller Anders Palstrøm.

En gruppe frivillige fra NU er netop vendt tilbage fra et besøg i Palæstina og her blev det tydeligt, at unges råderum i civilsamfundet er under pres. En af de ting, der var på dagsordenen for mødet, var hvordan verdensmålene kan bruges som redskab til at debattere frihedsrettigheder. Tilsvarende er NU’s partnere i Cambodja optagede af sammenhængen mellem verdensmålene og civilsamfundets råderum, fortæller Anders Palstrøm:

Frihedsrettigheder og verdensmål

“For både vores partnere og os er frihedsrettighederne en nøgle til bæredygtig udvikling, særligt når vi taler om unges inddragelse. Skal verdensmålene opnås kræver det, at civilsamfundet får plads til at mobilisere sig” siger han.

Unge udgør i dag over en tredjedel af verdens befolkning, og der er derfor en stigende interesse og forståelse for unges potentiale og betydning over store dele af verden. Men aftenens samtale vil også gå den anden vej, understreger Anders Palstrøm, som bliver ordstyrer for aftenens samtale:

“Det er også en mulighed for os som unge at høre tre forskellige aktørers bud på, hvordan vi som verdenssamfund, nation og civilsamfund bør gribe de her problematikker an. Jeg glæder mig derfor også til at høre deres tanker og erfaringer fra arbejdet rundt i verden” udtaler han til sidst.

Aftenens program begynder festligt, når udenrigsminister Kristian Jensen er vært for et spil Rettighedsbingo, udviklet af frivillige i Nødhjælpens Ungdom. Arrangementet i Café Nutid begynder kl. 18.30 og slutter kl. 21.00.

Nødhjælpens Ungdom er ungdomsorganisation for Folkekirkens Nødhjælp. Organisationen arbejder for at engagere unge i Danmark til fordel for en mere bæredygtig og retfærdig verden.