Tid: 05/01/2017 15:00 til 05/01/2017 16:30

Sted: DIIS ∙ Dansk Institut for Internationale Studier, auditoriet, Gl. Kalkbrænderi Vej 51 A (nær Nordhavn S-station) Østerbro, København

Arrangør: N/A

Islam og vold

Deltagelse er gratis, men tilmelding påkrævet. Benyt venligst vores online tilmeldingsformular på https://conferencemanager.events/islamogvold/tilmelding.html

Og gør det senest onsdag den 4. januar kl. 12.00.

Seminaret foregår på dansk.

Debatten om betydningen af islam og islamisme har fyldt meget i mediebilledet det seneste år. DIIS ønsker at følge op på denne debat ved gennem forelæsninger og diskussion at sætte tid af til at gå i dybden med specifikke emner.

Vi har inviteret forskere til hver især at give en halv times oplæg om et emne, hvorefter der er god tid til at belyse det nærmere gennem diskussion.

I første omgang har vi fem emner til diskussion om islamisme og jihadisme i forhold til vold, politik, ideologi, ytringsfrihed og verdensorden.

Vi har sammensat en forelæsningsrække, hvor der sættes halvanden time af til hvert emne. 

I årtier har papers, artikler og bøger haft titler som ’Islam og X’, ’Islam og Y’, ’Islam og Z’. Kombinationerne er legio og man finder da ikke overraskende også den kontroversielle kombination af ’islam og vold’.

Når ordet ’vold’ indgår, drejer det sig tilsyneladende mestendels om studier af såkaldt politisk vold, hovedsageligt med fokus på nyere tid og i særdeleshed på fænomener som militant islam og jihadisme.

Siden 11. september 2001 er det et felt, der er vokset med eksplosiv hast. Den historiske pendant til disse nyere studier af politisk og/eller religiøs vold har været de mere klassiske studier af jihad som koranisk og post-koranisk begreb og praksis.

Selv om koblingen af islam og vold er næsten lige så gammel som islam selv, og med en vis ret kan beskrives som et orientalistisk topos og en nutidig besættelse, kan det påstås, at en dybere sammentænkning af islam og vold har været forbløffende underprioriteret.

De nyere arbejder, der har forsøgt et mere essentialiserende greb på forholdet mellem islam og vold, har generelt været polemiske og af lav faglig kvalitet.

I denne forelæsning rettes opmærksomheden mod flere nyere studier, tilgange og emner, som kunne tænkes at føje frugtbare indsigter til feltet.

 

 

Talere

 

Thomas Jøhnk Hoffmann, professor MSO, Teologisk Fakultet, Københavns Universitet

 

Program

Se mere på http://www.diis.dk/node/7000