Tid: 18/01/2017 15:00 til 18/01/2017 16:30

Sted: DIIS ∙ Dansk Institut for Internationale Studier, auditoriet, Gl. Kalkbrænderi Vej 51 A (nær Nordhavn S-station) Østerbro, København

Arrangør: N/A

Forelæsning om islamisme: Jihadismens politik

 

Seminaret foregår på dansk.

Deltagelse er gratis, men tilmelding påkrævet.

Benyt venligst online tilmeldingsformularen på

https://conferencemanager.events/JihadismensPolitik/tilmelding.html

Og gør det senest onsdag den 18. januar kl. 12.00.

Debatten om betydningen af islam og islamisme har fyldt meget i mediebilledet det seneste år. DIIS ønsker at følge op på denne debat ved gennem forelæsninger og diskussioner at sætte tid af til at gå i dybden med specifikke emner.

Vi har inviteret forskere til at give en halv times oplæg om et emne, hvorefter der er god tid til at belyse det nærmere gennem diskussion.

I første omgang har vi fem emner til diskussion om islamisme og jihadisme i forhold til vold, politik, ideologi, ytringsfrihed og verdensorden.

Vi har sammensat en forelæsningsrække, hvor der sættes halvanden time af til hvert emne. Såfremt der er interesse for det, vil vi fortsætte forelæsningsrækken efter de første fem planlagte forelæsninger.

Oversigten over forelæsningsrækken kan findes her.

Jihadismens Politik

Hvordan skal vi forstå det sidste halve årtis ekspansion af jihadismen? Hvordan forklarer vi jihadisternes forøgede mobilisering i og udenfor Mellemøsten over de forgangne fem år?

Vores hjemlige danske debat har været domineret af tre overlappende forklaringer: En religiøs-doktrinær forklaring, der ser jihadismen som et produkt af radikal islamisk teologi og kultur, en psyko-social forklaring, der ser jihadismen som produkt af social og kulturel marginalisering og/eller individuelle patologiske karaktertræk.

Slutteligt ses en kriminologisk forklaring, der ser jihadismen som et bi-produkt af alment kriminelle løbebaner og gruppedynamikker.

Fælles for disse tre forklaringsrammer er imidlertid, at de kommer til kort når det gælder om at forklare fænomenets udvikling over tid.

I dette fjerde oplæg i serien om islamisme fremsætter seniorforsker ved DIIS, Rasmus Alenius Boserup, en alternativ og supplerende forklaring til de tre dominerende.

For at forstå jihadismens udvikling, argumenterer han, skal vi først og fremmest forstå det som et politisk fænomen.

 

 

 

Talere

 

Rasmus Alenius Boserup, Seniorforsker, DIIS

 

 

Program

Læs videre på

http://www.diis.dk/node/7058