Tid: 15/05/2017 18:00 til 15/05/2017 19:00

Sted: IWGIA, Classensgade 11 E, Østerbro, København

Arrangør: N/A

Knud Vilby, maori-forsker og samisk rettighedsekspert debatterer verdensmål i IWGIA

Debat om verdensmål og oprindelige folk på verdenssekretariatet for Organisationen for Oprindelige Folk (IWGIA).

Hvordan kan verdensmålene være med til at sikre, at verdens 370 millioner oprindelige folk ikke bliver ”left behind”? Kan verdensmål være afsæt for oprindelige folks bidrag til bæredygtig udvikling? Og hvordan kan verdensmålene nås, når den private sektor ignorerer internationale principper, der gælder oprindelige folk? 

Det er blandt spørgsmålene, når journalist og udviklingsekspert Knud Vilby, jurist og samer Laila Susanne Vars fra Norges Institut for Menneskerettigheder, IWGIA’s seniorrådgiver Lola Garcia-Alix samt rådgiver og maori fra New Zealand Chris Tooley stiller op til debat om oprindelige folk og verdensmålene. 

De præsenterer erfaringer fra hver deres side af kloden – New Zealand og Norge – samt dansk og internationalt arbejde med verdensmål og oprindelige folk. 

IWGIA’s nye direktør styrer slagets gang

Aftenen byder også på mulighed for at møde IWGIA’s nye direktør, Julie Koch. 

Med en ph.d. fra RUC og erfaringer fra blandt andet Mellemfolkeligt Samvirke, Greenpeace og Red Barnet er Julie Koch en stærk udviklingsprofil, der forstår at stille de rigtige spørgsmål.

Julie Koch agerer ordstyrer og kan også fanges over et glas vin under aftenens uformelle del.  

Debattørerne

IWGIA’s bestyrelsesformand Knud Vilby bidrager til aftenens debat med sine kritiske analyser og viden fra snart 50 års arbejde med udvikling, som han ofte bruger i den danske debat om udenrigs- og udviklingspolitik. 

Laila Susanne Vars er tidligere medlem af samernes parlament i Norge og har skrevet ph.d.-afhandling om retten til selvbestemmelse for oprindelige folk. Fra februar tiltrådte hun IWGIA’s bestyrelse som institutionelt medlem for Norges Institut for Menneskerettigheder. Siden er Laila Susanne Vars blevet betroet opgaven som ekspertmedlem af FN-mekanismen, der rådgiver FN’s Menneskerettighedsråd i oprindelige folks rettigheder.  

Også Chris Tooley hører til et oprindeligt folk: Maorierne i New Zealand. Chris Tooley har forsket på blandt andet Cambridge University i retten til selvbestemmelse med eksempler fra New Zealand, Québec og Palæstina. Fra 2009 til 2014 var han chefrådgiver for ministeren for Maori-anliggender i New Zealands Parlament. 

Lola Garcia-Alix har arbejdet med oprindelige folks rettigheder i over 25 år. Som IWGIA’s seniorrådgiver i internationale processer følger Lola Garcia-Alix alle FN-forhandlinger og -høringer, der vedrører oprindelige folk. Senest har hun ved FN’s Permanente Forum for Oprindelige Folk i New York bidraget til debat om verdensmål og dataindsamling. 

Efter arrangementet byder IWGIA på vin og snacks.

Tilmelding

Send besked til [email protected] senest fredag 12. maj 2017.